Zorg voor voldoende tijd voor jezelf

15/07/2019 / Esther Oomen

Iedereen heeft het druk. Sommigen hebben het druk met het werk, anderen zijn druk met het zorgen voor kinderen of ouders. Die drukte geeft een hoop stress en daardoor heb je altijd te weinig tijd voor jezelf. Wil jij weten hoe je om kunt gaan met stress? Lees dan hieronder verder.

Te weinig tijd

Je hebt echt te weinig tijd en een gebrek aan energie. Je houdt van leuke dingen doen, met je gezin of met vrienden. Je merkt dat je van alles wilt gaan doen met anderen, maar dat het er op een of andere manier niet altijd van komt. En dan heb je ook nog van die verplichte bezoekjes, zoals een verjaardag van een oudtante waar je echt niet onderuit kunt of die ene kennis die je beloofd hebt om te helpen.

Gedurende de werkweek ‘moeten’ daarnaast ook nog een hele hoop dingen. Je moet gaan werken, je moet naar de tandarts, je moet nog even iemand bellen, je moet je belastingzaken regelen. Door alle dingen die je ‘moet’ in een week, is het zo weer zondagavond en kom je er achter dat je de hele week eigenlijk niets gedaan hebt wat niet ‘moest’ maar wat ‘mocht’.

En daarbij ben je ook de hele week erg moe geweest en heb je die twee dingen die echt belangrijk waren nog niet gedaan. Niet echt een toonbeeld van ontspannen leven.

Effecten van stress door tijd tekort

Als je altijd aan het rennen en vliegen bent, heb je altijd het gevoel van ‘tijd tekort’. Het is dan ook erg moeilijk om bijvoorbeeld in het weekend wel te ontspannen. Je zit dan zo in de stress-modus, dat je zelfs in het weekend steeds op je telefoon kijkt en je gejaagd voelt.

Geen tijd voor een lang artikel?
Ga direct aan de slag met deze 7 ontspanningsoefeningen!
  • Leer te ontspannen
  • Breng je energie weer in balans
  • Doe weer dingen waar je energie van krijgt
Oefeningen downloaden

 

Ook slapen wordt in het weekend lastig, omdat je zo gewend bent om te piekeren en na te denken voordat je in slaapt valt, dat het bijna niet meer lukt om gewoon ontspannen te gaan slapen. Doordat je steeds de druk voelt van de dingen die je nog moet doen, word je vroeg wakker en ben je na een weekend niet uitgerust.

Hoe zorg je dat je je tijd goed besteedt?

Wat mij helpt in zulke weken is om de leuke dingen of me-time van te voren in te plannen en er tijd voor te maken. Op die manier weet ik zeker dat ik er aan toe kom. En soms plan ik het in voor wat verder weg. Dan weet ik dat ik de komende week erg veel dingen in mijn agenda heb staan die ‘moeten’, maar dan weet ik ook dat ik de week erna zeker me-time heb of iets leuks ga doen met die ene vriendin.

En door gedurende de drukke week op mijn voeding en slaap te letten, weet ik dat ik voldoende energie binnen krijg en voldoende slaap, zodat ik de week aan kan. En de week erna blijf ik goed eten en voldoende slapen en kan ik ook nog opladen door leuke dingen te doen, te lezen of een stuk te gaan wandelen.

Wil je meer oefeningen?
Ga direct aan de slag met deze 7 ontspanningsoefeningen!
  • Leer te ontspannen
  • Breng je energie weer in balans
  • Doe weer dingen waar je energie van krijgt
Oefeningen downloaden