Wissel inspanning en ontspanning af

11/06/2021 / Esther Oomen

Naast dat het goed is om te weten wat je autisme voor invloed heeft op je leven, is het ook fijn om te weten wat je zelf kunt doen om je leven makkelijk voor jezelf te maken. En daardoor lekker in je vel te komen zitten.

Belangrijk daarom is om inzicht te hebben in je stress-signalen en stress-oorzaken. Daarnaast is het belangrijk om zelf dingen te doen om je stress laag te houden. Ik leg je nu uit hoe je dat kunt doen.

Kijk eens naar wat je op een dag allemaal doet en moet doen. Dat is vast een hele hoop. En ben je dan de hele dag aan het rennen en het vliegen, of bekijk je van tevoren wat er dient te gebeuren en maak je hierin voor jezelf een structuur en overzicht?

En als je dan een structuur en overzicht maakt, let je dan ook op dat je naast alle dingen die je moet doen, ook regelmatig iets wat ontspanning brengt inplant? Of overkomt alles je op een dag en word je eigenlijk geleefd?

Je krijgt als het ware elke ochtend een nieuwe batterij. Als je goed geslapen hebt, is je batterij in de ochtend vaak vol. Heb je minder goed geslapen, dan kan het zijn dat je de dag met een halve batterij begint. Met deze batterij, helemaal of half vol, dien je de hele dag te doen.

Als je gedurende de dag alleen maar dingen doet die moeten, raakt je batterij steeds leger en is het maar de vraag of je het einde van de dag haalt. En dan is het logisch dat alles wat er bij komt of wat er nog in de avond dient te gebeuren, te veel is en eigenlijk niet meer kan.

Probeer daarom dingen die moeten of veel energie kosten, inspannende dingen, af te wisselen met ontspannende dingen.

Dus na een paar uur werken een pauze nemen en ook echt even iets anders gaan doen, zoals een boek lezen of een wandelingetje maken.

Of na het poetsen van je badkamer even een spelletje gaan doen op je telefoon.

Dingen die je leuk vindt om te doen zijn de beste dingen om op de ontspannende momenten te ondernemen. Op die manier kun je gedurende de dag je batterij weer opladen.

In het begin is dit best wel moeilijk om te doen, je moet er waarschijnlijk even aan wennen om hier bewust mee om te gaan. Maar probeer met jezelf af te spreken om na een inspannende activiteit een ontspannende activiteit in te plannen.

En vind je het lastig om bij die ontspannende activiteit de tijd niet uit het oog te verliezen, zet dan een wekker, zodat je weet wanneer de tijd voorbij is en je weer aan een andere activiteit kunt beginnen.

Wil jij leren hoe je goed met je (kenmerken van) autisme om kunt gaan, zodat je dagelijkse leven soepel verloopt? Maak dan nu een afspraak voor een ont-stress sessie, ik help je graag verder.