Enige tijd geleden mocht ik een presentatie geven bij een groot internationaal bedrijf over werken met neurodiversiteit, specifiek autisme. Het betreffende bedrijf heeft een specialistisch werkveld en het lijkt er op dat er redelijk wat mensen met (kenmerken van) autisme werken. En natuurlijk hebben we tijdens de presentatie ook andere vormen van neurodiversiteit besproken, zoals ADHD, ADD, HSP, HB, etc.
Ik ben heel blij en vereerd dat ik uitgenodigd werd om deze presentatie te geven. Het is belangrijk om de juiste aandacht te hebben voor neurodiversiteit. Wat mij betreft is het heel goed dat bedrijven de interesse hebben om er meer over te weten te komen en er daarna hopelijk mee aan de slag te gaan.
Er waren ongeveer 35 mensen live en online bij deze presentatie over neurodiversiteit op het werk aanwezig. De deelnemers kwamen van over de hele wereld.
Eén van de deelnemers uit deze groep (een manager), die zelf ervaringsdeskundige is op het gebied van autisme, vertelde ook zijn verhaal. Hij vertelde heel duidelijk en pakkend wat bijvoorbeeld de grote hoeveelheid informatie uit een vergadering bij hem doet, als hij zich niet vooraf heeft kunnen inlezen. En dat hij enorm heeft moeten wennen aan het werken met flexplekken en in een kantoortuin.
Zoals deze medewerker zei, de dingen die je voor een persoon met autisme oftewel autist doet, werken ook goed voor de mensen zonder (kenmerken van) autisme. Denk dan aan vooraf informatie geven, duidelijk communiceren, doen wat je zegt, etc.
Mooi om te zien hoeveel vragen er gesteld werden, zowel door de mensen die live aanwezig waren als door de mensen die er online bij waren. Er werd soms ook instemmend geknikt als een teken van herkenning. We hebben via deze presentatie in dit team ook het hardnekkige idee dat mensen met autisme geen empathie zouden hebben, uit de wereld geholpen.
We bespraken dat mensen met (een vermoeden van) autisme of autisten hebben juist vaak heel erg veel empathie. Alleen is het niet altijd duidelijk hoe je daar op een passende manier mee om kunt gaan.
Bij dit bedrijf hebben medewerkers al mogelijkheden om gecoacht te worden, ook specifiek op het gebied van autisme. Sommigen hadden daar wel al van gehoord, anderen nog niet. Fijn dat we dat ook met hen besproken hebben, zodat het bekend is dat er dingen georganiseerd worden, zodat mensen met (kenmerken van) autisme op een passende manier ondersteund kunnen worden.
Heb jij het gevoel dat je begrepen wordt op je werk? En krijg je de ondersteuning die je nodig hebt?
Vaak zie ik dat mensen met (een vermoeden van) autisme het gevoel hebben dat ze niet begrepen worden op het werk. En dat hun collega’s autisme niet begrijpen, laat staan rekening kunnen houden met hun collega met (kenmerken van) autisme.
Wat hierbij goed kan helpen is het gesprek aangaan met je leidinggevende en/of HR. En ik help je hier graag bij. Laten we starten met een gratis ont-stress sessie, zodat we elkaar kunnen leren kennen. Vraag je ont-stress sessie hieronder aan.
Vraag dan nu jouw gratis ont-stress sessie aan! In deze ont-stress sessie bespreken we waar je tegenaan loopt en hoe ik je daarbij kan helpen. Jouw ont-stress sessie van ongeveer 30 minuten houden we in mijn praktijk of via Teams.
Vraag jouw sessie hier aan.
Wist je trouwens dat werkgevers vaak een budget hebben voor medewerkers dat gebruikt kan worden voor persoonlijke coaching en trajecten zoals Rust en balans op je werk?
Ben jij wel klaar met het gebrek aan controle en overzicht bij veranderingen op je werk? En die vaak aanwezige vermoeidheid en gebrek aan energie? Kun jij hierin wel wat hulp gebruiken? Of kan ik je helpen bij het in gesprek gaan met je leidinggevende?
Vraag jouw gratis ont-stress sessie hier aan.