Welke tips heb jij waar anderen van kunnen leren?

19/03/2021 / Esther Oomen

Als je in je leven met (kenmerken van) autisme te maken hebt, ga dingen anders doen dan anderen. Misschien herken je dat wel.

Wellicht heb je zelf (kenmerken van) autisme. Of heb je binnen je gezin te maken met autisme. Of in je werk.

Mij is het opgevallen dat mensen die te maken hebben met (kenmerken van) autisme vaak heel inventief zijn. Ze hebben gaande weg allerlei manieren bedacht om dingen op een andere manier te doen die wel bij ze past. Of die voor hen wel werken.

Zou jij me willen vertellen welke handige tip(s) jij hebt om dingen voor jezelf makkelijker en/of fijner te maken?

Ik zal je een voorbeeld geven. Onze jongste zoon werd ‘s ochtends thuis opgehaald met de taxi en ‘s middags ook weer thuis afgezet. Maar voordat hij ‘s middags thuis was, had hij een half uur door ons dorp gereden om de andere kinderen mee naar huis te brengen. Daarna werd hij pas afgezet.

Op deze terugrit werd hij vaak wagenziek. Het is dan na een lange en drukke schooldag en die taxirit was eigenlijk te veel.

We gingen in overleg met het taxibedrijf, maar zij konden helaas niets voor ons doen.

Uiteindelijk hebben we zelf maar bedacht dat hij bij een grote winkel vlak bij de afrit van de snelweg op- en uitstapt. Hij fietst daar ‘s ochtends naar toe en stapt daar in de taxi. En ‘s middags is hij de eerste die de taxi uit kan.

Daarbij krijgt hij dan ook meteen een beetje beweging door naar die opstapplaats te fietsen. En hij is ‘s middags eerder thuis dan toen hij nog thuis afgezet werd.

Op die manier wordt hij niet meer wagenziek en is hij ook nog eerder thuis.

Dat vind ik zo’n voorbeeld van een inventieve oplossing, waarmee je het voor jezelf of je gezin makkelijker maakt.

En ik weet zeker dat jij ook zulke handigheidjes bedacht hebt door de jaren heen. Dingen die het jou makkelijker en fijner maken.

Zou je mij en anderen willen helpen? Stuur me dan jouw handigheidjes door. Hoe klein ze voor jou ook lijken. Kleine dingen kunnen vaak hele grote positieve gevolgen hebben.

Dus stuur me je handigheidjes door, die jou hebben geholpen en die anderen ook kunnen helpen.

Zo maken we het voor elkaar makkelijker en hoeven we niet steeds hetzelfde opnieuw uit te vinden of te bedenken.

Alvast bedankt!