Wat zijn jouw stress-signalen?

07/01/2021 / Esther Oomen

Mensen met (kenmerken van) autisme, en ook hun partners, ouders, andere naasten, kunnen veel last hebben van stress. En die stress werkt overal in door, in alle facetten van hun leven.

Je ziet om je heen veel mensen last hebben van stress, de één wat erger dan de ander, maar bijna iedereen ervaart wel stress.

Gelukkig kun je zelf heel veel leren over wat je kunt doen om minder last van die stress te hebben.

De eerste stap daarbij is het herkennen dat je stress hebt. Dus hoe voelt stress voor jou? Wat zijn de signalen die jou aangeven dat je stress hebt?

Daarbij is het handig om te weten dat deze stress-signalen in vier verschillende categorieën verdeeld kunnen worden, namelijk lichamelijke signalen, psychische signalen, gedachtes en gedrag.

Dus wil je met je stress aan de slag, ga dan eens voor jezelf na waaraan jij merkt dat de stress oploopt. Wat merk je zelf en wat zien anderen eventueel?

Je kunt dit ergens noteren, zodat je steeds meer inzicht krijgt in jouw stress en hoe deze voelt. Kleine tekentjes kunnen al op het ontstaan van stress duiden. Ga eens voor jezelf na wat je voelt bij (beginnende) stress.

Ervaar jij veel stress en wil je echt leren hoe je hier beter mee om kunt gaan, zodat het minder belemmerend werkt? Maak dan nu een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek en krijg direct twee tips om stress beter te voorkomen.