Wat weet jij over jouw stress-oorzaken?

22/01/2021 / Esther Oomen

De afgelopen weken heb ik je geïnformeerd over je stress-signalen.

Wanneer je inzicht hebt in je stress-signalen, voel je eerder aan wanneer het je te veel wordt en je echt rust dient te nemen.

Naast inzicht in je stress-signalen is het goed om te weten waardoor je stress veroorzaakt wordt. Daarbij geldt hetzelfde als bij stress-signalen. Als je weet waardoor jouw stress ontstaat, je daar meer inzicht in hebt, kun je actie ondernemen om de stress zo veel mogelijk te verminderen of voorkomen.

En soms lukt dat helemaal niet, omdat je in een situatie zit waar je niet makkelijk uit kunt. En soms kun je met hele kleine dingen veel verschil bereiken.

Denk bijvoorbeeld aan last hebben van de loop van mensen langs je bureau  ten opzichte van in een rustigere hoek zitten, waar niemand langsgelopen komt.

Of bijvoorbeeld manlief die meteen over zijn dag begint te vertellen zodra hij thuis is van zijn werk  ten opzicht van even een moment voor jezelf na je werk en daarna luisteren naar elkaars verhalen over de dag.

Als je meer duidelijkheid hebt over wat de oorzaken zijn van jouw stress, heb je meer mogelijkheden er iets aan te doen. En ik merk bij mensen met wie ik hiermee aan de slag ga, dat ze regelmatig nog verrast worden door de signalen en oorzaken van hun eigen stress.

Doordat ze samen met mij er eens even goed voor gaan zitten en bewust bij stil staan hoe het voor hen werkt, krijgen ze veel meer inzicht. En door inzicht kun je aanpassingen.

En dan kom je lekkerder in je vel te zitten, wie wil dat nu niet?

Ervaar jij regelmatig stress en wil je echt leren hoe je hier beter mee om kunt gaan, zodat het minder belemmerend werkt in je dagelijkse leven? Maak dan nu een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek en krijg direct twee tips om stress beter te voorkomen.