Wat Olympische Spelen en autisme met elkaar te maken hebben

06/08/2021 / Esther Oomen

Op dit moment zijn de Olympische Spelen in Tokyo bezig. Ik vind dat altijd mooi om naar te kijken.

Ik vind het leuk om de verhalen achter de sporters te horen. Om te zien hoe ze alles opzij gezet hebben om hier, op de Olympische Spelen, te mogen laten zien wat ze kunnen.

Hoe ze soms winnen, soms verliezen, super blij zijn met een 6de plaats of juist niet kunnen genieten van een bronzen medaille, omdat ze op goud gehoopt hadden.

En al die doorzetters van de Olympische Spelen doen me dan soms denken aan de mensen met (kenmerken van) autisme in mijn omgeving. Mijn kinderen en de mensen die ik begeleid in mijn praktijk.

Hoe mensen met (kenmerken van) autisme ook doorzetters zijn. Hoe ze vaak aan het vechten zijn voor zichzelf. Hoe ze zich steeds aan moeten passen aan veranderende omstandigheden, terwijl dat meestal nou net is waar ze moeite mee hebben.

Ook denk ik dan aan hoe ze vaak verkeerd begrepen worden, te horen krijgen ‘doe toch niet zo moeilijk’ of ‘waarom lukt dit nu weer niet’.

Op die manier is het lastig om in jezelf te blijven geloven. Om de hoop te houden dat het wel goed gaat binnenkort. Een coachee van mij die het traject Rust en balans heeft gevolgd, zei een tijdje geleden tegen mij ‘een jaar geleden ging het zo slecht met mij, dat ik niet had kunnen dromen dat ik nu zelf zo goed voor mijn eigen rust kan zorgen’.

Wat mij betreft heeft deze coachee ook een gouden medaille gewonnen. Wat ze allemaal geleerd heeft het afgelopen jaar, petje af. Steeds maar weer met nieuwe dingen aan de slag, nieuwe manieren ontdekken die wel werken voor haar. Om zo stapje voor stapje bij rust en balans te komen.

En dan ben ik trots. Net als dat ik trots ben op de Nederlandse sporters op de Olympische Spelen, ben ik trots op mijn coachees. Dat ze zich in het traject open stellen voor de oefeningen die ik voorstel om te doen. Dat ze het gingen proberen en daardoor ook zelf weer met goede ideeën komen. Dat ze merken dat ze inderdaad nieuwe manieren leerden, waarmee ze wel goed voor zichzelf kunnen zorgen.

De volgende 5 mooie dingen bereik je als je aan de slag gaat met jouw autisme:

– Je ervaart rust en balans
– Je doet wat echt bij jou past
– Je kunt goed omgaan met veranderingen en onduidelijkheden
– Je kunt die leuke baan krijgen en/of behouden
– Je hebt voldoende energie om de dingen te doen die voor jou belangrijk zijn

Wil jij ook ontdekken hoe jouw autisme voor jou werkt? Naar wat jij zelf kunt doen (en laten) om rust en balans in je leven aan te brengen? Zodat je jezelf kunt zijn, je lekker in je vel komt te zitten en bereikt wat jij wilt bereiken.

Maak dan nu een afspraak voor een gratis ont-stress sessie. Ik help je graag verder.