Wat betekent vitaliteit voor jou?

28/01/2022 / Esther Oomen

Vitaliteit is een heel groot woord en betekent voor iedereen iets anders. Voor mij betekent vitaliteit lekker in mijn vel zitten, gezond eten, goed slapen, en ook lekker ontspannen op een manier die bij mij past.

Door vitaliteit te hebben, oftewel vitaal te zijn, lopen zaken soepel in je leven. De lastige dingen worden minder lastig ervaren. Want natuurlijk blijven er lastige dingen gebeuren in je leven, dat is bij iedereen zo.

Maar wanneer je je vitaal voelt, dan kun je er goed mee om gaan. En vind je oplossingen voor de zaken die opgelost mogen worden.

Interview over vitaliteit

Vorige week ben ik door @Suzanne Aslander van ZORG MET ZIN geïnterviewd over vitaliteit. En daarbij hebben we ook de onderwerpen zelfzorg, grenzen aangeven en autisme besproken. Dat zijn wat mij betreft ook echt onderwerpen die daar bij horen.

Veel mensen ervaren gebrek aan vitaliteit

Ik merk dat veel mensen met (kenmerken van) autisme die ik spreek last hebben van een gebrek aan vitaliteit. Ze zijn vaak moe en hun hoofd zit vol. Ze hebben dus absoluut niet het gevoel dat ze vitaal zijn. En dan kan ik me voorstellen dat een term als ‘vitaliteit’ heel moeilijk en zwaar klinkt.

Het is zo jammer als je je niet vitaal voelt, want dan wordt veel moeilijk en lastig en is het vaak zeer moeilijk om zelf de oplossing te zien, laat staan om dit ook nog voor elkaar te krijgen.

Luister naar jezelf

Daar wil ik je graag bij helpen. En het eerste wat je mag proberen om weer vitaal te worden is naar jezelf te luisteren. Wat zou je nu heel graag willen, wat heb je echt nodig, wat is voor jou van groot belang om jezelf goed en vitaal te voelen?

Beluister hier de podcast over vitaliteit van Suzanne Aslander en mij: https://spoti.fi/3FLyUom of https://apple.co/3fFBmSA.

Vraag hulp bij jouw (kenmerken van) autisme

Als je daarbij hulp van een ander nodig hebt, heb je diegene al om hulp gevraagd? Of wacht je tot die ander ziet wat jij nodig hebt of wilt? Je mag om hulp vragen, daar is niets stoms of sufs aan, je hoeft niet alles alleen te doen. En die ander kan niet aan je zien wat jij precies nodig hebt, of wat je wilt

Spreek het dus om te beginnen voor jezelf uit. Heb duidelijk voor jezelf wat je nodig hebt en wilt. En bespreek daarna met een ander waarin diegene jou wellicht kan helpen.

Ik heb deze uitspraak jaren geleden voor het eerst gehoord en ik vind hem erg toepasselijk. Als je doet wat je deed, dan krijg je wat je kreeg.

Dus wat wil jij anders doen en wat heb je daarvoor nodig?

Kom je er zelf niet uit?

Kom je er zelf niet uit en wil je graag hulp van iemand met veel ervaring en kennis op het gebied van autisme? Neem dan nu contact met me op door een gratis ont-stress sessie aan te vragen via deze link : https://www.lekkerinjevelmetautisme.nl/ont-stress-sessie/

Je hoeft het niet alleen te doen!