Wanneer heb jij een rustig momentje voor jezelf?

23/02/2020 / Esther Oomen

Heb jij dat ook? Je wekker gaat veel te vroeg af, je zou je nog even willen omdraaien en lekker doorslapen. Maar je staat toch op. Omdat je weet dat de komende tien minuten de enige tijd is waarin je vandaag rust gaat hebben. De enige tijd dat je even rustig kunt douchen en er niemand rondloopt die iets van je wil.

Zo meteen worden je kinderen wakker en is het gedaan met de rust. Dan worden er vragen gesteld, verhalen verteld en misschien zelf als wel gekibbeld over wie welke beker mag hebben vandaag.

En als je dan uit je bed bent gegaan en je staat onder de douche, ben eens eerlijk, heb je dan rust in je hoofd? Waarschijnlijk niet. Als je net zo bent als ik was, dan gaat onder de douche je hoofd juist ‘aan’, om alvast na te denken over wat je vandaag allemaal moet doen. Om er voor te zorgen dat je niets gaat vergeten.

Hoe lang blijf jij nog doen met die tien minuten rust onder de douche?

En wat nu als ik je vertel dat we vaak geneigd zijn om de hele dag zo door te brengen, zoals onder de douche? Dat je de hele dag ‘aan’ staat om te doen wat er van je verwacht wordt en wat anderen belangrijk vinden. En daardoor ervaar je dus helemaal geen rust op een dag.

Ik geef je 3 tips om meer rust in je dag te brengen:

– Sta elk uur even stil bij wat jij nodig hebt of wilt. Dit hoeft echt maar 1 minuut te duren. Je zult zien dat je daarna makkelijker kunt kiezen wat op dit moment bij je past en daardoor ervaar je snel meer rust.

– Bedenk vandaag wat jij morgen anders gaat doen om meer rust te krijgen. Denk bijvoorbeeld aan een moment om te genieten van een extra lekkere kop thee of een kwartier lezen in een boek van je favoriete schrijver. Plan deze tijd de avond van tevoren in en houd je aan je plan. Schrijf het desnoods in je agenda.

– Verzin een activiteit met je kinderen, waarbij je toch rust ervaart. Voor mij is dit bijvoorbeeld naar het bos gaan. Laat je kinderen lekker spelen met de bladeren en takken en ga zelf lekker op een bankje of boomstronk zitten. Dit hoeft geen uren te duren, een half uurtje is prima.

Rust in je dag is belangrijk, om daarna weer op volle kracht door te kunnen. Als je begint met het inplannen van rustmomenten, zul je merken dat je straks vanzelf meer rust in je dag krijgt, doordat jij zelf betere keuzen kunt maken.