Waarom heb ik zo’n vol hoofd?

21/01/2022 / Esther Oomen

Waarom heb ik zo’n vol hoofd?

Er was eens een vrouw die ik sprak. Ze vertelde me dat ze altijd zo’n last heeft van een vol hoofd. En dat ze echt niet weet hoe ze haar hoofd weer leeg, of in elk geval rustig, kan krijgen.

Dat volle hoofd ontstaat door alle dingen waar ze aan moet denken, wat ze allemaal moet doen en alle prikkels die ondertussen steeds haar hoofd weer binnen komen.

Veel mensen hebben last van een vol hoofd

En helaas is het niet alleen die ene vrouw die ik sprak die last heeft van een vol hoofd. Heel veel mensen met (kenmerken van) autisme die ik spreek, geven aan dat ze een vol hoofd hebben. Dat ze de rust maar niet kunnen vinden om orde en overzicht in hun hoofd te hebben.

Opleiding Brainblocks

Afgelopen week heb ik de eerste dag van de opleiding Brainblocks gevolgd. Wat een mooie tool om met bijvoorbeeld zo’n vol hoofd aan de slag te gaan.

Door het volle hoofd in een beeld uit te drukken, wordt het inzichtelijk. En wanneer iets inzichtelijk is, dan kun je er ook iets mee doen. En in het geval van een vol hoofd, kun je met dat beeld dus gaan werken aan het leeg maken van het hoofd. Je kunt dan overzicht aanbrengen, waardoor je rust, orde en overzicht creëert.

Tips voor rust, orde en overzicht in je hoofd

Ben jij nu ook op zoek naar manieren om wat uit je volle hoofd te halen? Zodat je rust, orde en overzicht krijgt. Kijk dan eens naar de onderstaande tips en probeer ze uit.

Doe dit op een moment dat je weer rustig bent, dus niet op het moment van een vol hoofd. Kijk er naderhand op een rustig moment naar en leer er van voor een volgende keer. Hopelijk krijg jij hiermee ook een opgeruimd hoofd.

  1. Wat is de situatie die zorgt voor een vol hoofd?
  2. Kun je zelf iets veranderen aan de situatie?
  3. Kun je de dingen die anders mogen meteen oppakken?
  4. Wat dien je te parkeren voor een ander moment (bijvoorbeeld iets navragen aan iemand)?
  5. Neem de actie die nodig is op dit moment.
  6. Doe op een passend moment de dingen die nu nog niet kunnen.
  7. Wat kun je de volgende keer eventueel anders doen, waardoor deze situatie niet voor komt (kan niet altijd)?

Succes met het krijgen van rust, orde en overzicht!

Wil jij ook af van jouw volle hoofd?

Ben jij ook op zoek naar rust, orde en overzicht in je hoofd? En vind je het lastig om dit zelf te doen?

Schrijf je dan nu hier in voor een gratis ont-stress sessie. Dan bespreken we samen waar je tegenaan loopt en waar ik je mee kan helpen.

Je hoeft het niet allemaal alleen te doen, hulp vragen is heel slim en OK.