Voor welke prikkels ben jij gevoelig?

19/02/2021 / Esther Oomen

De afgelopen maanden heb ik met Linda (niet haar echte naam) gewerkt in het traject Meer rust en minder stress. Het was af en toe echt lastig om de opdrachten te doen, vond Linda, maar uiteindelijk heeft het haar heel veel opgeleverd.

En over prikkels zei Linda het volgende : “Voor het traject ‘meer rust en minder stress’ was ik in moeilijke situaties met veel prikkels, zoals een dag training vanuit mijn werk, gewoon doorgegaan. Ik zei dan bijvoorbeeld tegen mezelf ‘stel je niet aan’, en dan bleef ik de hele dag in een negatieve energie hangen en was ik ‘s avonds en de dag er na moe en prikkelbaar.

Sinds ik het traject ‘meer rust en minder stress’ heb gedaan, kan ik de emotie die ik ervaar, angst, verdriet, boosheid, even toelaten. Dan huil ik bijvoorbeeld even op het toilet en daarna heb ik rust, dan is het er uit. En ik weet nu dat dat ook OK is en dat bij mij dingen gewoon anders werken. En dan kan ik gewoon de hele dag mee doen met de training en ben ik daarna ook veel minder moe.”

Door het hebben van meer inzicht in hoe prikkels bij jou werken en wat je wel en niet nodig hebt, kun je beter met prikkels omgaan en krijg je er meer vat op, net als Linda heeft geleerd. Daardoor kun je overprikkeling beter voorkomen en kom je lekkerder in je vel te zitten.

Wil jij leren hoe je beter met je (kenmerken van) autisme om kunt gaan, zodat het minder belemmerend werkt in je dagelijkse leven? Wil je de komende drie maanden ècht stappen zetten in het krijgen van meer rust in je hoofd èn ben je bereid om in jezelf te investeren? Maak dan nu een afspraak voor een gratis sessie, ik help je graag verder.