Veranderingen

16/10/2020 / Esther Oomen

Het jaar 2020 staat voor de meeste mensen voor een jaar van veranderingen. Iedereen heeft in meer of mindere mate te maken gekregen met veranderingen dit jaar vanwege Corona/COVID19.

En als je (kenmerken van) autisme hebt, zijn die veranderingen vaak nog lastiger om weer een plekje te geven dan wanneer je geen (kenmerken van) autisme hebt.

Wellicht moest je sinds maart thuis werken, kon je je hobby niet meer beoefenen, niet meer bij vrienden en familie op bezoek, niet meer naar school.

Voor ons gezin heeft deze periode van thuis quarantaine goed uitgepakt. We hebben genoten van de rust, niet naar de vele verjaardagen en ‘dingen die moeten’ die wij in bepaalde maanden van het jaar altijd hebben en die nu niet doorgingen.

Heerlijk thuis werken in alle rust en ook de kinderen hebben genoten van het later opstaan, schoolwerk op hun eigen tempo en manier aanpakken, minder reizen naar school, lekkere dingen eten (dat deden we in het weekend, om het meer een weekend en anders dan doordeweeks te laten zijn).

Vanaf juni mocht je weer het een en ander gaan doen, maar nog steeds wel onder bepaalde voorwaarden. Ook dat hebben we wel weer gedaan, maar heel rustig aan en voorzichtig nog steeds.

Helaas hoor ik om me heen ook verhalen van mensen met (kenmerken van) autisme waarbij de afgelopen periode heel zwaar was. Zij zijn hun structuur, ritme kwijt en moeten weer helemaal opnieuw uitvinden hoe hier mee om te gaan. Het zelfstandig moeten (her)plannen van je taken op een dag, zonder iemand die even met je meekijkt, kan natuurlijk heel lastig zijn.

Ook zijn er de afgelopen periode veel mensen eenzaam geweest. Als je normaal je sociale contacten op je werk of school hebt, dan valt er ineens heel veel weg natuurlijk, als je daar niet meer naar toe gaat.

En helaas zijn er afgelopen dinsdag weer nieuwe maatregelen aangekondigd en zullen we weer met z’n allen een pas op de plaats moeten zetten. Weer terug naar meer thuis werken, gedeeltelijk, minder of nog steeds niet naar school, minder bezoekjes, etc.

En nu vraag je je misschien af, hoe kan ik zorgen voor meer rust? Hoe zorg ik ervoor dat ik weer overzicht krijg?

Een goede manier om dat te doen is om weer structuur aan te brengen in je nieuwe ritme. Structuur is eigenlijk altijd de basis om naar terug te gaan op momenten dat je te veel stress en te weinig rust ervaart.

Door te kijken wat er van je gevraagd wordt, hoe dit bij jou past en waar het niet goed past. En dan kun je kijken naar hoe dan wel, als het niet past zoals het nu gaat. Misschien heb je je structuur de afgelopen tijd wat los gelaten, maakt niet uit, je kunt het gewoon weer oppakken.

Dit kan natuurlijk wel lastig zijn!

Wat je bijvoorbeeld kunt doen als je thuis werkt, is kijken of je op bepaalde vaste tijden een pauze kunt inlassen. En bepaal dan van tevoren wat je in je pauze gaat doen.

Dus besluit wat je gaat doen niet als de pauze al begonnen is, want dat duurt waarschijnlijk te lang om te bedenken (dan komt er niets in je op). Terwijl als je er in het weekend over nadenkt hoe je dit tijdens je werkdagen aan gaat pakken, dan kun je waarschijnlijk wel dingen bedenken die je gaat doen in je pauze.

Denk hierbij bijvoorbeeld aan een muziekje luisteren, een meditatie volgen, buiten een rondje wandelen, een boek lezen. Doe wat bij jou past en wat jou rust geeft. En plan het in, kies er vaste tijden voor.

Op die manier kun je jezelf uit de sleur van het werk halen en gun je jezelf rust.

Mis je je sociale contacten, kijk dan of je online met mensen kunt afspreken. Dit kan één voor één of met een klein groepje. Zo spreek je je familie of vrienden alsnog en hoef je toch niet bij elkaar te komen.

Is je dagschema echt helemaal door de war gegooid, maak dan een nieuw schema. Kijk wat op dit moment voor jou goed voelt en wat past. Vergeet niet de ontspannende dingen in te plannen.

Vind jij het lastig om je structuur weer te vinden? Weet je niet waar je moeten beginnen op weg naar meer rust?

Neem dan contact op voor een gratis sessie. In dit gesprek krijg je sowieso twee tips waarmee je direct aan de slag kunt. En misschien zijn er nog meer dingen waar ik je mee kan helpen.

Meld je nu aan voor een gratis sessie, ik hoor graag van je.