Van burnout naar werk bij autisme

13/06/2024 / Esther Oomen

Van burnout naar werk bij autisme

Vandaag sprak ik Anneke. Ongeveer een jaar geleden raakte Anneke in een burnout en kon ze tijdelijk niet meer werken. Haar hele leven stond op z’n kop. Ik vertel je vandaag hoe zij van burnout naar werk bij autisme is gegaan het afgelopen jaar.

Anneke woont met haar partner en kind in een huis. Maar in plaats van veelal op kantoor aan het werk te zijn of thuis in online meetings te zitten, zat ze ineens thuis op  de bank. Midden in de drukte van de dagelijkse rompslomp in een druk gezin. En werden er taken van haar verwacht, die ze normaal niet voor haar rekening neemt. En die ze ook niet op zich wil nemen, helemaal niet midden in een burnout. Misschien wel herkenbaar voor je.

Hoe is Anneke uit haar burnout gekomen?

In het traject met Anneke hebben we eerst haar stress in kaart gebracht. Hoe merk je eigenlijk dat je stress hebt? Hoe voelt dat in je lichaam? Anneke was zich totaal niet bewust van de stress-signalen die ze ervaarde. Door er bewust bij stil te staan, kreeg ze steeds meer inzicht dat de stress haar niet overvalt, maar dat deze echt wel opbouwt.

Nadat ze inzicht had in haar stress, heb ik samen met Anneke naar haar structuur, of ontbrekende structuur, gekeken. Waar kunnen we een helpende structuur aanbrengen? Hoe zorg je voor voldoende ontspanning en rust gedurende je dag en week?

En dan kun je weer wat opbouwen

Als je je stress en de structuur weer in kaart en aangepast hebt, zodat het voor je werkt, dan kun je aan de slag met je herstel. En dan kun je ook je uren weer op gaan bouwen. En door regelmatig samen naar de geleerde thema’s te kijken en er van te leren, kun je steeds beter inzien wat er gebeurt en dus ook de juiste actie nemen.

Naast de reeds genoemde thema’s hebben we ook gekeken naar communicatie. Waar gaat de communicatie goed en waar kan het beter? Communiceer je zelf duidelijk genoeg? Geef je op een goede manier je grenzen aan? Hoe communiceert die ander en wat heb je daarin nodig? Allemaal belangrijk thema’s die meegenomen worden in het traject Rust en balans op je werk bij autisme.

Al met al heeft het traject een mooie positieve bijdrage mogen leveren aan het herstel van een burnout bij Anneke. En zorgen we in de nazorg van het traject er voor dat ze een nieuwe burnout kan voorkomen.

Wat kan een burnout helpen voorkomen?

Om je te helpen een burnout te voorkomen, organiseer ik op donderdag 25-07 een online workshop Autisme en werk. In deze workshop bespreken we de volgende onderwerpen:

De workshop start om 19.30 uur en duurt tot ± 21.00 uur.

Wanneer je nu inschrijft, doen je al mee voor maar € 27. Dat is echt niet veel voor zo’n waardevolle workshop.
Vanaf 08-07 gaat de prijs naar € 47.

Dus schrijf je nu hier in om mee te doen met deze interessante en waardevolle workshop en verzeker jezelf van een plek.