Vandaag sprak ik Anneke. Ongeveer een jaar geleden raakte Anneke in een burnout en kon ze tijdelijk niet meer werken. Haar hele leven stond op z’n kop. Ik vertel je vandaag hoe zij van burnout naar werk bij autisme is gegaan het afgelopen jaar.
Enige tijd geleden heb ik op LinkedIn ook een post geschreven over de autistische burnout. Deze post is helemaal viral gegaan. Daaraan kun je zien dat het onderwerp een hot topic is en dat er veel mensen te maken hebben met een autistische burnout, of er bang voor zijn. Je leest deze viral post over de autistische burnout hier.
Dat even tussendoor, nu weer terug naar het verhaal van Anneke. Anneke woont met haar partner en kind samen. Maar in plaats van veelal op kantoor aan het werk te zijn of thuis in online meetings te zitten, zat ze ineens thuis op de bank. Midden in de drukte van de dagelijkse rompslomp in een druk gezin. En werden er taken van haar verwacht, die ze normaal niet voor haar rekening neemt. En die ze ook niet op zich wil nemen, helemaal niet midden in een burnout. Misschien wel herkenbaar voor je.
In het traject met Anneke hebben we eerst haar stress in kaart gebracht. Hoe merk je eigenlijk dat je stress hebt? Hoe voelt dat in je lichaam? Anneke was zich totaal niet bewust van de stress-signalen die ze ervaarde. Door er bewust bij stil te staan, kreeg ze steeds meer inzicht dat de stress haar niet overvalt, maar dat deze echt wel opbouwt.
Nadat ze inzicht had in haar stress, heb ik samen met Anneke naar haar structuur, of ontbrekende structuur, gekeken. Waar kunnen we een helpende structuur aanbrengen? Hoe zorg je voor voldoende ontspanning en rust gedurende je dag en week?
Als je je stress en de structuur weer in kaart en aangepast hebt, zodat het voor je werkt, dan kun je aan de slag met je herstel. En dan kun je ook je uren weer op gaan bouwen. En door regelmatig samen naar de geleerde thema’s te kijken en er van te leren, kun je steeds beter inzien wat er gebeurt en dus ook de juiste actie nemen.
Naast de reeds genoemde thema’s hebben we ook gekeken naar communicatie. Waar gaat de communicatie goed en waar kan het beter? Communiceer je zelf duidelijk genoeg? Geef je op een goede manier je grenzen aan? Hoe communiceert die ander en wat heb je daarin nodig? Allemaal belangrijk thema’s die meegenomen worden in het traject Rust en balans op je werk bij autisme.
Al met al heeft het traject een mooie positieve bijdrage mogen leveren aan het herstel van een burnout bij Anneke. En zorgen we in de nazorg van het traject er voor dat ze een nieuwe burnout kan voorkomen.
Ben jij ook zo moe na je werkdag en ben je toe aan een verandering? Waardoor je wel nog iets anders kunt doen dan op de bank ploffen zodra je thuis bent? Omdat je nog energie over hebt voor je avond?
Kun je niet live deelnemen die avond, schrijf je dan toch in, je ontvangt een link naar de replay.
In dit webinar krijg je tips voor het krijgen van rust en balans op je werk. Zodat je weer controle krijgt over je werkdag, je de geplande taken af krijgt en voldoende energie hebt voor tijdens en na je werkdag.
Fijne dag!