Tips voor roerige tijden

30/10/2020 / Esther Oomen

Het zijn roerige tijden op het moment, tenminste zo ervaar ik het. En ook mensen in mijn omgeving, met en zonder (kenmerken van) autisme geven aan dat het rommelig en onrustig is voor hun gevoel.

Hoe komt dat dan? Natuurlijk speelt Corona nog steeds een rol. De klok is ondertussen verzet en het weer is omgeslagen naar herfstweer. Allemaal dingen die voor roerige tijden kunnen zorgen.

En hoewel ik echt kan genieten van de wind die door de bomen waait en rondvliegende blaadjes, merk ik toch ook dat het vaak veel onrust brengt bij mensen, dat herfstweer.

Daarom geef ik je hierbij 10 tips om weer meer rust in je leven aan de brengen in deze roerige tijden:

1. Doe 1 ding en niet 10 dingen tegelijk. Je kunt je veel beter op 1 ding concentreren dan op 10. Hierdoor ben je sneller klaar en doe je het in één keer goed.

2. Creëer duidelijkheid door een planning voor jezelf te maken van de dingen die je vandaag/deze week wilt doen. Hierdoor heb je minder kans om dingen te vergeten en kun je schakelen als je te veel of te weinig van iets ziet (hier kom ik bij punt 3 op terug).

3. Zorg voor voldoende ontspanning. Bedenk activiteiten waar je energie van krijgt en kijk of je dit voldoende in je planning voor de dag/week heb opgenomen. Denk hierbij aan een boek lezen, een rondje wandelen, in bad liggen, met de kat knuffelen, doe wat bij jou past.

4. Zorg voor gezonde voeding. Het lijkt wel heel handig om voor een snelle hap te gaan, want dat bespaart tijd. Maar meestal geeft een snelle hap je niet de energie die gezonde voeding wel kan doen. En gezonde voeding hoeft niet uren in de keuken te betekenen hè, het kan ook een broodje, soep en iets van fruit zijn.

5. Probeer stress-oorzaken te verminderen. Als je weet waar jij stress van krijgt en je kunt daar dingen van vermijden, wat natuurlijk niet altijd zo is, doe dat dan ook.

6. Probeer te achterhalen of er dingen zijn in je dagelijkse leven die je eerst volgens een bepaalde structuur of overzicht deed, waarvan je nu de structuur of het overzicht los hebt gelaten. Misschien is dit langzaamaan gegaan in de afgelopen tijd. Kijk eens of het goed voor je zou kunnen zijn om de structuur en het overzicht wat je had weer te gebruiken.

7. Werk je thuis vanwege Corona en vind je dat lastig? Kijk dan eens of het helpt om ‘s ochtends te bewegen alsof je naar je werk gaat. Ben je normaal 20 minuten onderweg naar je werk, ga dan 20 minuten wandelen of fietsen. En dit kun je ook voor de terugweg doen. Op die manier kun je makkelijker op- en afschakelen naar en van werk.

8. Is je werk en privé nog goed in balans? In deze drukke tijden is overwerken vaak aan de orde en dan is het vaak lastig de balans tussen werk en privé goed te houden. Check eens hoe dat voor jou is op dit moment? Kun je daar iets in verbeteren?

9. Vraag hulp aan je omgeving. Als je het zelf lastig vindt om ideeën te bedenken hoe je het anders kan doen of wat je nu nodig hebt, vraag het aan je partner, vriendin, buurvrouw. Wellicht zijn zij wel dingen die je kunt proberen waar je zelf nog niet aan had gedacht.

10. Ben lief voor jezelf. Probeer echt rekening met jezelf te houden op momenten dat het even niet loopt zoals je zou willen. Het gaat ook weer over, dit onrustige gevoel.

Vind jij het lastig om meer ontspanning in je leven te brengen? Weet je niet waar je moeten beginnen op weg naar meer rust en overzicht?

Neem dan contact op voor een gratis sessie. In dit gesprek krijg je sowieso twee tips waarmee je direct aan de slag kunt. En misschien zijn er nog meer dingen waar ik je mee kan helpen.

Meld je nu aan voor een gratis sessie, ik hoor graag van je.