- Stress-signalen en autisme - Lekker in je vel met autisme

Stress-signalen en autisme

07/09/2023 / Esther Oomen

Stress-signalen en autisme

Eén van de eerste onderwerpen waar we in het traject Rust en balans op je werk mee starten is stress-signalen. En dan natuurlijk specifiek stress-signalen en autisme. Wat is voor jou een signaal dat je stress begint op te lopen? Veel mensen hebben hier geen idee van bij zichzelf en hebben het gevoel dat de stress c.q. overprikkeling hen ineens overkomt.

Het is voor iedereen belangrijk om aan te voelen wanneer je stress begint te krijgen, zodat je kunt zorgen dat je stress-niveau daalt. Als je autisme hebt, is dit nog veel belangrijker, omdat stress vaak ontstaat door een hogere of juist lagere prikkelgevoeligheid. En wat kunnen nu die stress-signalen bij autisme zijn?

Lastig om zelf naar te kijken

En misschien wist je dat al wel, maar is het gewoon heel moeilijk om hier op een goede manier voor jezelf naar te kijken. Omdat de stress je steeds maar weer overkomt, in plaats van dat je het goed aan ziet komen.

Het is voor mensen met (een vermoeden van) autisme extra belangrijk om inzicht te hebben in hun eigen stress(-opbouw) en er goed op te letten. Maar waar moet je dan op letten? En hoe voorkom je dat je achteraf enorm overprikkeld bent, maar je niet kunt voorkomen dat je stress zo oploopt.

Inzicht in je stress-signalen

Zoals gezegd is dit in mijn traject één van de eerste dingen waar we mee aan de slag gaan. Omdat het zo belangrijk is om hier goed inzicht in te hebben. En van daaruit kun je verder met op de goede manier voor jezelf te zorgen.

Waar je mee mag beginnen bij het ontdekken van jouw stress-signalen, is onderzoeken hoe jouw stress er uit ziet. Wat zijn tekenen dat jouw stress op aan het lopen is?

Waar kun je op letten?

Je kunt bij stress-signalen op verschillende dingen letten, zoals hoe je je lichamelijk voelt, wat er psychisch aan de hand is, welke gedachten je hebt en wat je doet, dus hoe je reageert op stress.

Een aantal voorbeelden van dingen die je op kunnen vallen zijn :

Herken jij stress-signalen bij jezelf?

Herken jij signalen bij jezelf die bij jou duiden op stress? Heb je dingen die je herkent op het moment dat je stress hebt, die hier niet genoemd zijn?

Als je de stress-signalen die voor jou gelden duidelijk hebt, weet je dat je rust en overzicht nodig hebt, zodra je de signalen opmerkt. Je kunt dan de juiste dingen doen om de stress te verminderen.

Maak een lijstje voor rust en ontspanning

Maak op een moment dat je je rustig voelt een lijstje met dingen die je kunt doen om rust en ontspanning te krijgen. Dit is natuurlijk voor iedereen anders, maar denk eens aan gaan wandelen, lezen, met de hond of kat knuffelen, kleuren, gamen.

Het is handig om een lijstje te maken van de dingen die voor jou goed voelen om te doen en waar je rust van krijgt en ontspannen van wordt. Op het moment dat je namelijk behoefte hebt aan rust en ontspanning, is het vaak heel moeilijk om te bedenken wat je kunt gaan doen. Terwijl wanneer je een lijstje hebt, hoef je alleen maar uit de dingen die jij leuk vindt om te doen iets te kiezen wat op dat moment kan en past.

Zorg er dus ook voor dat er diverse dingen op je lijstje staan, die je buiten en binnen kunt doen. En die je alleen of met anderen kunt doen.

Dé energie, focus en balans toolkit

Voor werknemers met (een vermoeden van) autisme die moe en druk in hun hoofd zijn, het overzicht in hun taken kwijt zijn en last van prikkels hebben op hun werkplek.

Merk je dat je hoofd nooit écht tot rust komt, hoe hard je ook je best doet? Waardoor je to-do’s een chaos zijn, je taken niet op tijd afkrijgt, je bijna constant overprikkeld bent en je steeds over je grenzen heen gaat?

Met Dé energie, focus en balans toolkit krijg je praktische oefeningen hoe je met energie en rust in je hoofd je werk kunt doen.

Waardoor je:

De toolkit zit niet boordevol vage en ellenlange oefeningen die helemaal niet werken voor jouw brein.

Het is zelfs voor jou als je niet veel tijd hebt of al van alles geprobeerd hebt.

De oefeningen zijn afgestemd op een neurodivergent brein, ze zijn praktisch en to the point, zonder allerlei rare fratsen.

Ontdek hier wat er precies in de toolkit zit en hoe die jou kan helpen.