Positief met stress om gaan, lukt jou dat?

09/04/2021 / Esther Oomen

Als je positief met stress kunt omgaan, kun je dingen voor jezelf makkelijker maken. Daarnaast kun je ook sneller in actie komen als dat nodig is en het juiste doen.

Voor mensen met (kenmerken van) autisme kan het lastig zijn om positief met stress om te gaan en er goed op te reageren.

Voor mijn gevoel kan dit te maken hebben met de schakeltijd die je nodig hebt. En natuurlijk ook met hoe lekker zit je in je vel, heb je voldoende energie op dit moment, hoe is de rest van je dag verlopen.

Binnen mijn directe omgeving zie ik regelmatig iets kleins wat minder fijn is, tot iets groots uitgroeien. Vaak omdat de persoon in kwestie al weinig energie heeft, moe is van de afgelopen week.

Dan kan iets heel kleins ineens heel groot worden. En voor je het weet ben je bijvoorbeeld 4 uur bezig om je kind uit die negatieve bui te halen, omdat het hem zelf niet meer lukt om er uit te komen.

Wat bij ons dan vaak helpt is hem even met rust te laten, te laten weten dat je er bent als hij dat wil. Soms helpt een dikke knuffel of op een bepaald moment een grapje. En hier in huis werkt sowieso een lekkere voetmassage.

Let op, want dit is bij iedereen verschillend en het moment waarop je wat doet, is heel bepalend voor het resultaat. Als ik het grapje er als eerste ingooi, dan weet ik zeker dat het niet gaat werken.

Probeer te ontdekken wat diegene op dit moment nodig heeft. En soms duurt het even voordat je het doorhebt en ook als je het doorhebt, kan het soms dus nog steeds uren duren voordat iemand weer uit de negatieve bui kan komen.

Wat kan helpen is als je vooraf de cirkels van omgaan met stress bespreekt.

De negatieve stresscirkel gaat zo : stressvolle gebeurtenis → over-alertheid niet filteren (niet in de gaten hebben) → niet juist inschatten van de situatie → gevoel van chaos en onmacht → verzet/niet weten hoe te handelen → inadequate stressreactie.

De positieve stresscirkel gaat zo : stressvolle gebeurtenis → alertheid filteren → inschatten van de situatie → gevoel van invloed → oplossingen zoeken en kiezen → adequate reactie.

Dat voelt echt als twee verschillende manier van omgaan met stress hè. Je ziet dat je via de positieve stresscirkel tot een juiste actie op dat moment kunt komen en je kunt daarmee zorgen dat je vervelende gevoel (dat je stress geeft) een draai krijgt naar in actie komen op de juiste manier.

Kijk voor jezelf eens hoe jij met stress omgaat. Zou je daar iets mee kunnen doen om het positiever, en daardoor makkelijker, te kunnen laten verlopen?

Vind jij het lastig om inzicht te krijgen in hoe je met stress omgaat? Weet je waar je stress van krijgt en hoe stress voor jou voelt? Of is dat lastig om te bepalen en overkomt stress je vaak?

Neem dan contact met me op voor een gratis ont-stress sessie of een gratis relatie-check. Ik denk dan graag met je mee over hoe jij meer positief met stress om kunt gaan.