Plannen

28/07/2022 / Esther Oomen

Plannen,
hoe doe jij dat?

Of het nu over je werk, je huishouden, je vakantie of het zorgen voor je kinderen gaat. Plannen is altijd belangrijk in je leven.

En plannen is voor veel mensen met (kenmerken van) autisme juist vaak heel lastig. Hoe plan je goed, waar moet je allemaal aan denken, wat is een goede volgorde en hoe houd ik me aan mijn planning?

Waar start je mee bij het plannen?

De eerste stap van plannen is je taken/dingen die je wilt doen op een rijtje krijgen. En daar helpt een letterlijk rijtje op papier maken vaak enorm bij.

Wat dient er te gebeuren? Probeer daaraan toe te voegen hoeveel werk je denkt dat het is. Hoe lang ga je er over doen? Maak hiervan een schatting en houd er in je planning rekening mee dat dingen uit kunnen lopen.

Doe je het alleen of samen?

Vul je rijtje daarna aan met de informatie of je de taak alleen doet of dat je deze samen met iemand anders dient te doen. Doe je het alleen, dan hoeft het alleen in jouw planning te passen. Doe je het met een ander, dan dien je met die ander af te stemmen hoe het met haar/zijn planning zit. Wanneer komt het uit om de taak samen te doen?

Plannen geeft rust

Het maken van een planning geeft iedereen, maar voor mensen met (kenmerken van) ASS vaak rust.

De voordelen zijn:

Floor heeft de taken op het werk gepland

Floor heeft, samen met haar collega’s, de taken die in de zomer op het werk gedaan moeten worden gepland. Ze hebben de taken verdeeld onder de mensen die in bepaalde weken aanwezig zijn. Hierdoor was direct duidelijk dat het allemaal goed te doen is. En dat geeft direct rust.

Daarnaast was heel goed zichtbaar dat er geen ruimte in deze maanden is om grote projecten extra op te pakken. Dus kon ze daar met haar leidinggevende over in gesprek, dat ze geen extra projecten kan opstarten gedurende de zomerperiode. Dat geldt ook voor haar collega’s.

Door te plannen en het overzicht dat er daardoor op papier is, zag haar leidinggevende in één oogopslag dat daar inderdaad geen ruimte voor is. Ze gaat er dan ook rekening mee houden.

Laat je creativiteit log op je planning, en maak er iets leuks van. Of juist heel clean en rustig als dat beter bij je past.

Laat me weten in een reactie hoe jij omgaat met je planning.

Kun jij ook hulp gebruiken met plannen?

Vind jij het ook lastig om je werk of je gezinsleven te plannen? En kun je daar wel wat hulp bij gebruiken?

Gratis ont-stress sessie

Vraag dan nu jouw gratis ont-stress sessie aan! In deze ont-stress sessie bespreken we waar je tegenaan loopt als het gaat over plannen en hoe ik je daarbij kan helpen. Jouw ont-stress sessie van ongeveer 30 minuten houden we in mijn praktijk of via Teams.

Vraag nu hier jouw sessie aan.