Plannen is lastig

15/10/2021 / Esther Oomen

Plannen is voor veel mensen met (kenmerken van) autisme lastig om te doen. Ze willen het wel graag kunnen, omdat ze echt wel begrijpen dat het handig zou kunnen zijn. Maar op de een of ander manier lukt het steeds niet goed.

Wat is plannen eigenlijk? Plannen is het maken van een plan van aanpak om een doel te bereiken of een taak te kunnen voltooien.

Daarin is een essentieel onderdeel dat je kunt bepalen wat belangrijk is om te doen (op dit moment) en wat minder belangrijk is.

Bij het maken van een planning, oftewel een plan van aanpak, zijn er drie belangrijke stappen:
– wat is je doel
– welke onderdelen zijn belangrijk
– zet de stappen in een logische volgorde

En natuurlijk zijn er nog meer dingen belangrijk om duidelijk te hebben, zoals benodigd materiaal, vaardigheden, wat is een goed tijdspad en of er verbetering van het plan van aanpak nodig of mogelijk is.

Wat kun je doen om planning goed te laten verlopen en volgorde van uitvoering te kunnen bepalen:

* Bepaal wat je nodig hebt om daadwerkelijk te kunnen plannen : denk aan een whiteboard waarop je je plan kunt schrijven, post-its waarmee je de voortgang van je plan bij kunt houden of een grafiek waarmee je het verloop in kaart brengt.
* Deel je taak aan de hand van een schema op in basiselementen : denk aan omschrijving van het doel, wat is belangrijk voor deze taak, wat voor materiaal heb je nodig, welke stappen dien je te zetten voor je plan, heb je er iemand anders bij nodig en zorg dat je af kunt vinken wat klaar is.
* Vraag anderen om hulp : heb je nog steeds onduidelijkheid over hoe je het aan kunt pakken met je plan, bespreek het met een ander. Je kunt er altijd van leren hoe die ander het aan zou pakken, ook al is dat misschien niet de manier waarop jij het zou doen.

Een planning maken kun je leren door te oefenen. Dat kun je niet van vandaag op morgen, daar is meer tijd en oefening voor nodig. Als jij moeite met plannen hebt, probeer dan de onderstaande stappen eens uit. En gebruik eventueel een extra planningsprogramma of herinneringen op je telefoon om je te helpen.

Planning maken in 7 stappen:
– Kies een taak die je heel graag wilt doen, zoals het plannen van een vakantie
– Bepaal je doel, bijvoorbeeld de bestemming van je vakantie
– Bepaal wanneer je taak klaar moet zijn, bijvoorbeeld over twee weken
– Maak een concreet plan
– Maak dat wat je wilt leren visueel, dus gebruik een whiteboard, post-its, etc.
– Bepaal je beloning voor wanneer je je aan je planning hebt gehouden
– Schrijf aanmoedigingen voor jezelf op

Vind jij het ook lastig om te plannen en om je aan je planning te houden? En zou je daar wel wat hulp bij kunnen gebruiken?

Maak dan nu een afspraak voor een gratis online ont-stress sessie. Daarin bespreken we waar jij tegenaan loopt op je werk en hoe ik je daarbij kan helpen.

Dus meld je nu hier aan voor een gratis online ont-stress sessie. Ik help je graag verder.

(Bron : Slim maar… van Peg Dawson & Richard Guare)