Piekeren

02/10/2020 / Esther Oomen

Veel mensen hebben de neiging om te piekeren. De één piekert meer dan de ander en soms ook langer dan de ander.

Wat is piekeren nu eigenlijk? Piekeren is het onafgebroken herhalen van dezelfde gedachten. Er lijkt geen einde aan te komen, het blijft maar door gaan. De gedachten zijn negatief en je kunt ze bijna niet stoppen.

Vaak pieker je over de dingen die je lastig vindt. Bijvoorbeeld over iets wat je gaat doen wat je moeilijk vindt, een bijeenkomst met allemaal onbekende mensen, ruzie binnen je gezin of een kritische opmerking van iemand op je werk.

Betekent dat dat je niet meer mag nadenken over wat er gebeurd is of wat er gaat gebeuren? Natuurlijk mag je hier wel over nadenken, dat is juist goed. Je kunt door over dingen na te denken problemen voorkomen of zorgen dat je de voldoende keer iets anders aanpakt.

Maar als je echt piekert blijf je er in hangen en heb je geen controle meer over je gedachten. Je blijft dezelfde negativiteit maar herhalen en het helpt je niet om tot een oplossing te komen.

Daarnaast kost piekeren ook nog eens heel veel energie, je slaapt er slecht van en het kan je zelfs bang maken. Als je piekert dan spannen ook je spieren nog aan en op die manier zorg je er voor dat je problemen alleen maar groter worden, doordat je moeheid, angst en stress erger wordt.

Wat helpt tegen piekeren is om te herkennen dat je aan het piekeren bent. Maar ja, hoe doe je dat dan? Dat doe je vooral door veel te oefenen. Misschien kan iemand in je omgeving je helpen als ze merken dat je steeds met hetzelfde onderwerp bezig blijft, door te vragen of je aan het piekeren bent. hierdoor word je jezelf wellicht meer bewust.

Het beste werkt het om je piekergedachten te vervangen door iets anders. Door ze te stoppen, meer positieve gedachten te hebben, iets te gaan doen, ontspanning of door ze op te schrijven.

Hieronder geef ik je een paar voorbeelden van wat je kunt doen op het moment dat je merkt dat je aan het piekeren bent. Let op, de meeste voorbeelden kosten even wat tijd en dien je te oefenen. Geef dus niet na één keer proberen op. Kies één of twee methodes uit en doe deze een maand elke dag. Kijk welke methode voor jou werkt.

– Download de mp3 van de Bodyscan voor € 2,50 en beluister deze elke dag. Met deze bodyscan haal ik je uit je hoofd en in het nu.

– Zeg tegen jezelf ‘stop’, benoem waar je op dat moment aan denkt en zeg ‘eigenlijk wil ik denken aan…’ en vul daar een gedachte over iets leuks in. Blijf dit een paar keer herhalen.

– Besteed elke dag een bepaalde tijd aan je zorgen en piekergedachten. Zet eventueel een wekker na bijvoorbeeld een kwartier. In dat kwartier mag je zo veel negatieve gedachten hebben als je wilt, als het alarm gaat dien je te stoppen met piekeren. Morgen krijg je weer een kwartier om te piekeren.

– Zoek afleiding door met een hobby aan de slag te gaan, te gaan mediteren of een andere ontspanningsoefening te doen. Online kun je hiervan allerlei voorbeelden vinden.

– Ga iets doen of bewegen, ga bijvoorbeeld wandelen, hardlopen, fietsen, dansen, met vrienden iets doen, een boek lezen, sporten, winkelen, koken. Kijk wat er bij jou past op dit moment. En heb je geen fut, omdat je moe bent van het piekeren, ga dan juist iets actiefs doen, zoals wandelen of fietsen, dat helpt om uit je hoofd te komen.

Vind jij het lastig om te stoppen met piekeren? Merk je dat je veel piekert, maar lukt het je niet om het te stoppen? En kost het je veel tijd en energie?

Neem dan contact op voor een gratis sessie. In dit gesprek krijg je sowieso twee tips waarmee je direct aan de slag kunt. En misschien zijn er nog meer dingen waar ik je mee kan helpen.

Meld je nu aan voor een gratis sessie, ik hoor graag van je.