Overzicht krijgen

28/08/2020 / Esther Oomen

Het hebben van overzicht is voor heel veel mensen fijn. Vooral voor mensen met (kenmerken van) autisme is het hebben of krijgen van overzicht fijn.

Door het hebben van overzicht weet je wat je te wachten staat en wat je moet doen.

Overzicht kun je ook structuur noemen, ik vind overzicht echter iets vriendelijker klinken dan structuur. Je zou het ook nog duidelijkheid kunnen noemen. Hoe jij het wilt noemen mag je natuurlijk zelf weten, kies waar jij je goed bij voelt.

Het hebben van overzicht, structuur of duidelijkheid kan het volgende voor je brengen:

Het is belangrijk dat je overzicht creëert op de manier die voor jou werkt. Vaak gebruik je al verschillende manieren van overzicht in je leven. Denk hierbij aan een vaste volgorde van jezelf aankleden, een vaste route lopen naar een winkel of een structuur in je taken.

Breng overzicht aan in de dingen in je leven die op dit moment niet lekker lopen. Probeer niet op alles overzicht en structuur aan te brengen, je loopt daarmee de kans om te star en inflexibel te worden.

Juist door overzicht aan te brengen in de stukken die dat nodig hebben, zorg je voor :

Je kunt voor het krijgen van overzicht de volgende 5 vragen (uit de Geef me de 5-methode) voor jezelf beantwoorden over het deel of onderwerp waarbij je meer overzicht wilt hebben:

 

Aspecten in je leven waar je meer overzicht in aan kunt brengen zijn bijvoorbeeld je huis, huishouden, klusjes, afspraken, sociale netwerk, financiën, ochtend- en avondroutines, werk en activiteiten, werkplek, taken, pauzes, uitjes en vrije tijd.

Begin bijvoorbeeld met in 15 minuten een lade van een kast op te ruimen, ruim in januari al je papieren op en in oktober geef je je tuin een grote beurt, leg de rekeningen die je nog dient te betalen op een vaste plek en doe dit op een vaste tijd in de week.

Zorg dat je werkplek fijn voelt voor jou, maak indien mogelijk een vaste volgorde in de taken die je op een dag dient te doen, zorg dat je een pauze hebt die je rust brengt in plaats van nieuwe prikkels. Maak bijvoorbeeld een lijstje van dingen die je leuk vind om te doen, zodat je iets kunt kiezen uit die lijst op het moment dat je vrije tijd hebt en niet dan alles nog moet gaan bedenken.

Vind jij het lastig om overzicht voor jezelf te creëren? Weet je niet waar je moet beginnen? Merk je dat je wel overzicht nodig hebt en dat overzicht helpt om minder stress te ervaren?

Neem dan contact op voor een gratis sessie. In dit gesprek krijg je sowieso twee tips waarmee je direct aan de slag kunt met het krijgen van meer rust. En misschien zijn er nog meer dingen waar ik je mee kan helpen.

Meld je nu aan voor een gratis sessie, ik hoor graag van je.