Overprikkeling bij autisme

05/10/2023 / Esther Oomen

Overprikkeling bij autisme

Jeetje, eigenlijk ben ik al lang achter elkaar echt overprikkeld! Dit riep Floor, een klant van mij toen ik haar enige tijd geleden sprak. We bespraken tijdens het coachtraject Rust en balans op het werk het onderwerp overprikkeling bij autisme.

Recent deelde ik een artikel over autistische burnout. Dat artikel is op LinkedIn viral gegaan met meer dan 90.000 impressies! Je vindt het viral artikel over autistische burnout hier.

In het gesprek met Floor spraken we over hoe het met haar ging en hoe ze haar werk aan het afronden was voor haar vakantie. Ze wil haar werk altijd heel goed, of misschien zelfs wel perfect doen, waardoor ze steeds over haar grenzen gaat.

Overprikkeling bouwt zich op

Haar overprikkeling heeft zich langzaam opgebouwd, maar dat had Floor helaas niet in de gaten. Door de vragen die ik stelde tijdens ons gesprek, kreeg ze wel inzicht in waar haar overprikkeling vandaan komt. En dat is geweldig, want dan kun je er ook iets aan gaan doen. Zonder inzicht weet je niet waar te beginnen en je kunt je dan moedeloos voelen, omdat niets wat je probeert helpt. En je overprikkeling daardoor alleen maar erger wordt.

Door inzicht te krijgen in wat je doet, wat je laat en wat je nodig hebt, kun je wel de juiste stappen zien die je kunt zetten. En kun je een autistische burnout voorkomen.

Redenen van oplopende overprikkeling

Waardoor was de overprikkeling van Floor nu zo opgelopen? Dat had verschillende redenen. Ik zet ze hieronder voor je op een rijtje en ik leg ze daarna ook nog voor je uit.

Inwerken op het werk

Op dit moment verandert er veel op het werk van Floor. Er is een hele nieuwe structuur bedacht en taken zijn herverdeeld. Floor is het voor een groot deel eens met de herverdeling. Maar dat wil niet zeggen dat ze blij is met de veranderingen. Op alle fronten is er verandering, zoals taken, teams en werkplekken. Ze heeft wel één geluk. Haar leidinggevende, die haar begrijpt en die haar alle ruimte geeft, die blijft haar leidinggevende.

Je kunt je voorstellen dat door deze nieuwe situatie op het werk, de overprikkeling oploopt. Daar komt nog bij dat Floor een fijne werknemer is die een hoog verantwoordelijkheidsgevoel heeft. Ze heeft begrepen dat ze tot het einde van dit jaar heeft om in te leren in haar nieuwe taken, en daar doet ze nu alles voor om te zorgen dat ze voor het einde van het jaar alle taken tot in de puntjes kent. Ook al gaat dat over haar grenzen.

Vaker op kantoor gaan werken

Door gewijzigde taken en dingen die nog even gedaan moesten worden voordat mensen er een tijdje niet zouden zijn, is Floor vaker naar kantoor gegaan dan dat ze normaal doet. Het thuiswerken geeft Floor rust en veel minder reistijd. Reizen met het openbaar vervoer naar haar werk geeft Floor veel prikkels en kost dus veel energie.

Slecht slapen

Doordat Floor op dagen dat ze naar kantoor gaat heel vroeg opstaat, slaapt ze die nachten vaak slecht. Ze is bang om niet wakker te worden van de wekker en om te kort te slapen. Slecht slapen kan je in een vicieuze cirkel brengen. Je slaapt slecht, wordt moe wakker, de dag komt heftig binnen, je raakt overprikkeld, daardoor slaap je slecht. En zo kan het je overkomen dat het dagen door gaat. En dat was dus ook wat bij Floor gebeurde.

Vrije dagen wegvallen

Om de week heeft Floor een dag vrij. Die dag is heel belangrijk voor haar. Die dag is ze lekker alleen thuis. Ze gebruikt deze dag echt om bij te tanken. Ze gaat alleen wandelen of fietsen, de rommelt wat en ze leest een boek. Ze hoeft die dagen tegen niemand te praten en dat geeft Floor rust.

De afgelopen weken zijn deze vrije dagen weggevallen om allerlei redenen of zijn ze anders ingedeeld. Bijvoorbeeld doordat haar gezin ook vrij was, of omdat ze een belangrijke vergadering op het werk had.

Geen tijd nemen voor ontspanningsoefeningen

Door de drukte en alle dingen die moeten, heeft Floor de ontspanningsoefeningen waarvan ze weet dat ze werken, niet echt goed gedaan. Het schoot er telkens bij in, ze nam er te weinig tijd voor.

Je kunt je voorstellen dat er bij Floor ongemerkt een aantal weken geweest zijn, waarop ze haar ontprikkeling, die normaal goed in haar structuur en ritme zit ingebouwd, niet heeft gehad. En als je dan niet uitkijkt, blijf je in de stroom vasthangen waarin de overprikkeling alleen maar oploopt.

Structuur aanbrengen

Gelukkig hebben we hier deze week samen naar kunnen kijken. En besefte Floor snel dat het een opeenstapeling van kleine dingen is, waardoor het nu even niet zo lekker loopt.

En dat je daar, door je structuur die werkt weer in terug te brengen, ook snel weer iets positiefs mee kunt doen. Dat je vandaag al kunt beginnen de dingen te doen die wel goed voor je werken. Bijvoorbeeld door het doen van haar ontspanningsoefeningen en te zorgen voor tijd alleen.

We hebben de dingen benoemd zoals ze nu zijn en we hebben een plan gemaakt  hoe Floor hier de komende weken mee om kan gaan. Door inzicht te krijgen in hoe het nu gaat en wat niet werkt, kun je daarna een plan maken hoe het wel gaat werken. En hoe je de dingen weer kunt doen die goed voor jou zijn.

Denk dan bijvoorbeeld aan de volgende dingen:

 Heb jij last van overprikkeling?

Hoe zorg jij voor ontprikkeling? Kun je dat voldoende in je ritme brengen, of blijft het lastig om zelf te doen? En ben je bang dat je doordat je weinig ontprikkelt in een autistische burnout terecht komt?

Gratis ont-stress sessie

Vraag dan nu jouw gratis ont-stress sessie aan, ik denk graag met je mee! In deze ont-stress sessie bespreken we waar je tegenaan loopt en hoe ik je daarbij kan helpen. Jouw ont-stress sessie van ongeveer 30 minuten houden we in mijn praktijk of via Teams.

Vraag jouw gratis ont-stress sessie hier aan.

Werkgevers hebben vaak budget

Wist je trouwens dat werkgevers vaak budget hebben voor medewerkers dat gebruikt kan worden voor persoonlijke coaching en trajecten zoals Rust en balans op je werk?

Vraag jouw gratis ont-stress sessie hier aan.

Fijne dag!