Overgevoelig of ondergevoelig

11/09/2020 / Esther Oomen

Gevoeligheid voor prikkels. Het is vaak een groot thema voor mensen met (kenmerken van) autisme.

Je kunt hierin twee varianten onderscheiden, overgevoelig of ondergevoelig.

Overgevoelig
Bij mensen die overgevoelig zijn voor prikkels, komen één of meerdere prikkels harder binnen dan bij mensen zonder (kernmerken van) autisme. Denk hierbij aan bijvoorbeeld geluiden, aanrakingen (ook van kleding bijvoorbeeld), geuren en pijn.

De prikkels komen heel heftig binnen en je kunt er niet omheen. Je hebt bijvoorbeeld heel veel last van een labeltje in je kleding, een radio in de auto, het gepraat van je collega’s om je heen of de andere kinderen in de klas.

Jesse uit mijn praktijk was vroeger heel gevoelig. Pijn deed was bij hem veel erger dan bij andere kinderen. En ook bepaalde stoffen en labels vond hij maar vervelend. Ondertussen is hij minder gevoelig geworden voor pijn, maar de stoffen kriebelen nog steeds heel snel.

Hij is ook gevoelig voor voedingstoffen. Hij is voor verschillende dingen allergisch. Gelukkig kan daar inmiddels goed mee omgegaan worden.

Zijn gevoeligheid voor energie en sfeer van andere mensen en ruimtes heeft hij nog steeds. Vroeger had hij daar echt veel last van. Maar door de dingen die ik geleerd heb in allerlei cursussen en opleidingen met hem te oefenen, kan hij op dit moment goed omgaan met energieën en sferen van anderen.

Ondergevoelig
Zo gevoelig als Jesse was, zo ondergevoelig was Koen uit mijn praktijk (op pijn-gebied). Als Koen vroeger viel, dan veegde hij een keer over de plek die hij gestoten had en ging hij verder met spelen. Andere gevoeligheden zoals stoffen, labels, voeding en energieën heeft hij wel, net als Jesse.

Nu lijkt dat best wel makkelijk, als je minder last van pijn hebt. Maar ook daar zitten nadelen aan.

Als Koen zich gestoten had, en dat deed hij nogal vaak want hij klom overal op en probeerde alles uit, was het voor zijn moeder niet echt goed in te schatten of hij zich pijn had gedaan. Hij zette zich er zelf heel makkelijk overheen.

Nu is hij wat ouder en begint hij het wel beter aan te voelen, maar nu loopt hij er tegenaan dat hij het wel voelt, maar niet op de juiste manier weet aan te geven.

Als een arts vraagt of hij pijn heeft aan zijn voeten, die vrij lastig zijn, denkt Koen dat de arts vraagt of hij nu pijn heeft. Hij geeft dan als antwoord vaak ‘nee’. Terwijl hij de volgende dag op school eigenlijk niet van het ene naar het andere gebouw kan lopen als hij ook al gym gehad heeft, omdat zijn voeten zo’n pijn doen.

Dat heeft natuurlijk minder met het voelen van prikkels te maken, maar meer met het interpreteren en begrijpen van wat er gevraagd wordt. Hij neemt de vraag heel letterlijk. Dat is weer een ander verhaal natuurlijk.

Zo zie je maar dat sommige gevoeligheden meer blijvend zijn (in het geval van Jesse en Koen tenminste) en met andere gevoeligheden kun je mee om leren gaan, waardoor je er minder last van hebt.

Ik vind het belangrijkste dat je inzicht krijgt in wat voor jou geldt en wat jij er mee wilt en kunt doen. Dan kun je sommige prikkels vermijden, andere prikkels leer je mee om te gaan en er blijven wellicht nog wat prikkels over waar je nog steeds last van hebt.

Je kunt dan wat lastige prikkels wegwerken. En dat kan je een hoop stress en energieverlies schelen gedurende een dag.

Hoe is de prikkelverwerking bij jou? Ben jij over- of juist ondergevoelig? Of verschilt dit per onderwerp?

Vind jij het lastig om inzicht te krijgen in de prikkels waar jij last van hebt? Weet je van welke prikkels je meer last hebt en waarvan het fijn zou zijn om die te vermijden of te verminderen als dat kan?

Neem dan contact op voor een gratis sessie. In dit gesprek krijg je sowieso twee tips waarmee je direct aan de slag kunt met het krijgen van meer rust en energie. En misschien zijn er nog meer dingen waar ik je mee kan helpen.

Meld je nu aan voor een gratis sessie, ik hoor graag van je.