Ontspanning

23/10/2020 / Esther Oomen

Het allerbelangrijkste wat je nodig hebt om meer rust te ervaren, om lekker in je vel te zitten, is overzicht en ontspanning.

En dan natuurlijk wel ontspanning die bij jou past, want dat is voor iedereen verschillend. De één vindt het heerlijk om met een boek en een kop thee op de bank te zitten, voor de ander is ontspanning een flinke wandeltocht maken of gaan abseilen.

Waar het om gaat is dat je kiest wat bij je past en wat binnen je mogelijkheden ligt. Ik vind skiën heerlijk ontspannen, maar omdat mijn man niet mee wil, er hier geen bergen zijn en ook geen sneeuw, is het niet echt mogelijk om hier elke week iets mee te doen.

Op momenten dat je lekker in je vel zit, je je goed voelt, is het een goed idee om eens te kijken of je voldoende ontspanning in je dag en week hebt. Merk je dat je te weinig ontspanning hebt, dat je vaak last hebt van stress? Moe bent of vage klachten krijgt (zoals hoofdpijn of buikpijn)? Maak dan voor jezelf eens een lijstje wat jij kunt doen om meer ontspannen te worden.

Op momenten dat je je goed voelt, is het veel makkelijker om zo’n lijstje te maken dan wanneer je een drukke dag achter de rug hebt en je met hoofdpijn op de bank zit. Schrijf op een ontspannen moment een lijstje en denk er nog niet persé over na hoe je dat allemaal kunt gaan doen.

En kijk daarna hoe je voor jezelf kunt realiseren om zo dicht mogelijk bij je ideale ontspanning in de buurt kunt komt. Ik zou om te kunnen skiën af en toe eens naar zo’n indoor skibaan in Nederland kunnen gaan in plaats van naar Oostenrijk.

Houd je van boeken lezen, dan kun je lid worden van de bibliotheek of misschien is er in jouw woonplaats wel een boekenclub waarin mensen hun boeken aan elkaar uitlenen. Of je koopt ze bij de kringloopwinkel voor een klein prijsje.

Heb je moeite met goed te kunnen gaan slapen, een ritueel/structuur voor de uren voor je naar bed gaat doet vaak heel veel. Bedenk op een moment dat je je goed voelt, wat bij jou past als ritueel/structuur voordat je gaat slapen.

Denk hierbij aan wat je nog eet of drinkt in de uren voordat je naar bed gaat, zodat je minder wakker wordt omdat je naar het toilet moet of wakker ligt door te veel cafeïne.

Wat je allemaal nog doet voordat je gaat slapen. Als je een indringende, spannende film gaat kijken voordat je naar bed gaat, kan het zijn dat je minder goed (in)slaapt, dan wanneer je een rustige documentaire kijken of een grappige film.

Misschien vind je het fijn om ‘s avonds nog even een rondje te gaan wandelen bij jou in de buurt.

Waar het om gaat is dat jij doet wat bij jou past en wat jou ontspanning geeft.

En kijk ook eens naar de kleine dingen gedurende de dag. Neem je voldoende pauze tijdens je werk of school. En wat doe je dan in die pauze, iets wat jou rust geeft of geeft de pauze die je nu hebt juist onrust? En hoe kun je ervoor zorgen dat je wel rust hebt in de pauze.

Luister bijvoorbeeld rustige muziek of lees een boek tijdens de pauze. En als je je pauze gebruikt om met je collega’s of vrienden te praten, zoek dan naar een manier die het beste bij jou past binnen de mogelijkheden.

Meer ontspanning gaat vaak in kleine stapjes, dat is niet erg. Elke stap is er weer één en zo kom je steeds dichterbij wat goed voelt voor jou.

Vind jij het lastig om meer ontspanning in je leven te brengen? Weet je niet waar je moeten beginnen op weg naar meer rust en overzicht?

Neem dan contact op voor een gratis sessie. In dit gesprek krijg je sowieso twee tips waarmee je direct aan de slag kunt. En misschien zijn er nog meer dingen waar ik je mee kan helpen.

Meld je nu aan voor een gratis sessie, ik hoor graag van je.