Nog 15 tips van en voor mensen met autisme

18/06/2021 / Esther Oomen

Nog 15 tips van en voor menden met autisme

Enige tijd geleden vroeg ik je me jouw tips te sturen van de ogenschijnlijk simpele dingen die jij dagelijks doet. En die jou helpen je leven makkelijk of fijn te maken. Ik heb echt heel veel tips ontvangen. Hierbij deel ik nog 15 tips van en voor mensen met autisme met je. Wil je de andere tips ook weten? Kijk dan de andere filmpjes op YouTube van Lekker in je vel met autisme.

En like dit filmpje en abonneer jezelf op mijn kanaal, dan hoef je geen informatie of tips meer te missen.

Marloes heeft me de volgende tips gestuurd:

– Voordat mijn kinderen van 8 en 6 uit school komen, bouw ik een momentje van rust in voor mezelf.

– Voor mijn dochter met kenmerken van autisme helpt het bij een driftbui goed als ik bij haar in de buurt blijf. Het helpt juist niet als ik zeg ‘het komt wel goed’.

– Vroeg gaan slapen werkt bij mij heel goed.

– Goed voor jezelf zorgen qua voeding en het nemen van rust gedurende de dag werkt bij mij goed.

– Ik zorg voor een minimalistisch huis, dus weinig spullen. Op die manier hoef je minder op te ruimen, minder schoon te maken en je hebt minder prikkels in huis.

– Bewegen helpt bij mij vaak bij overprikkeling, ik krijg dan voor mezelf een soort van reset.

Ook van Kim van KinderMassage Best heb ik tips ontvangen, ook deze benoem ik voor je:

– Kim start haar dag altijd met een ochtendmeditatie en/of een affirmatie. Zo start ze haar dag positief en met rust.

– Als je kind in een negatieve spiraal zit, buig het om naar positief door bijvoorbeeld een compliment te geven over wat goed gaat of praat over totaal iets anders wat hem of haar interesseert.

– Bij overprikkeling even naar buiten, een rondje rennen of ergens tegenaan schoppen of slaan wat geen kwaad kan, helpt.

– Een warme knuffel geven wil ook wel eens helpen.

Van Wietske kreeg ik ook tips toegestuurd, hier komen ze:

– Als wij thuis visite krijgen, laat ik mijn zoon er even bij zitten, en daarna mag hij naar boven, zodat hij uit de drukte kan.

– Wanneer we bij anderen op visite gaan, neemt mijn zoon een boek mee en gaat dan zitten lezen. Heeft hij daar geen zin in, dan maakt hij in de omgeving een wandelingetje op momenten dat hij niet in de groep wil zitten.

– Als je het moeilijk vindt om vragen te stellen, spreek dan af dat je bijvoorbeeld 10 minuten het zelf mag proberen uit te vinden. Is het na de 10 minuten niet gelukt om het antwoord te vinden, dan vraag je hulp. Let op, dit is wel even oefenen.

– Geef op een moeilijk moment in een discussie aan dat je even een time-out neemt en ga het gesprek dan op een goed moment weer aan. Je kunt het dan vaak weer oppakken en het gesprek loopt dan veel soepeler, waardoor je er wel samen uit komt.

Een extra tip van mijzelf:

– Schrijf afleidende gedachtes op als je je dient te focussen. Plan op een passend moment tijd in om deze gedachtes uit te werken. Zijn het heel veel gedachtes, maak dan voor jezelf de afspraak hoeveel je er in welke bepaalde tijd mag uitwerken.

Dit waren de nog 15 tips van en voor mensen met autisme van deze keer.

Ben jij benieuwd of de genoemde tips ook voor jou zouden kunnen helpen? Probeer ze dan gewoon uit!

Heb je interesse om samen te werken of zit je gewoon nog met een vraag? Neem contact op! Bel 06-45316925 of mail info@lekkerinjevelmetautisme.