Neurodiversiteit als kracht

18/01/2024 / Esther Oomen

Neurodiversiteit als kracht

Deze week heb ik de eerste dag van de training Coachen bij neurodiversiteit gevolgd. Het was een fijne training en het was goed om alles weer eens op een rijtje te krijgen. Regelmatig kom ik dan iets tegen waarin ik mezelf herken. Dat is fijn ook om te weten. En we hadden het over neurodiversiteit als kracht, iets wat ik in mijn praktijk al jaren inzet en dat ik heel belangrijk vind.

Als ik het heb over neurodiversiteit, dan heb ik het over autisme, AD(H)D, hoogbegaafdheid (HB), dyslexie/dyspraxie/dyscalculie en hoogsensitief persoon (HSP). Veel van de kenmerken die bij de ene neurodiversiteit genoemd worden, kunnen ook horen bij een andere neurodiversiteit. Maar toch zijn er echt wel verschillen.

Neurodiversiteit binnen je team

In het bedrijfsleven is het belangrijk om neurodiversiteit binnen je team(s) te hebben. Door mensen in je team te hebben met verschillende ziens- en denkwijzen, kom je tot de mooiste oplossingen. Als je allemaal op dezelfde manier denkt, is het vak lastig om buiten de voor jou logische paden te denken. Terwijl iemand die een totaal andere denkwijze heeft op paden kan komen waar jij nog nooit aan gedacht hebt.

Het kan soms ook lastig zijn om in een neurodivers team te werken of om er leiding aan te geven. Om goed samen te kunnen werken, zul je de mogelijkheden en de krachten moeten kunnen zien. Je dient daarvoor om de ‘labels’ heen te kunnen kijken en open staan voor de persoon.

Als het je lukt om open te staan voor de persoon, wat altijd belangrijk is, dan kom je samen verder. Je kunt dan goed gebruik maken van de kracht van elke persoon. Met of zonder ‘label’ of diagnose.

Wat is belangrijk voor de persoon met een neurodivergent brein?

En wat is dan belangrijk voor de persoon met een neurodivergent brein?

Als eerste is het belangrijk dat diegene zijn of haar talenten en krachten kent. Zodat deze op een goede manier ingezet kunnen worden.

Ten tweede is het belangrijk dat deze persoon zijn of haar valkuilen kent. Wat vind je lastig? Wat heb je nodig om ook die onderdelen van je functie toch voldoende uit te kunnen voeren?

En als derde is belangrijk wat je wilt dat je leidinggevende van jou weet. Denk dan aan wat je nodig hebt, praktisch en ook op het gebied van aandacht. Wat vind je lastig en hoe kan een ander je daarbij helpen? Enzovoort.

Heb jij inzicht in jouw (kenmerken van) autisme?

Heb jij het gevoel dat je zelf weet hoe jouw autisme of andere neurodiversiteit werkt? Dat je kunt doen en laten wat nodig is voor jou? Word je begrepen door de mensen om je heen? Thuis en op je werk? Ik hoor van veel mensen met (kenmerken van) autisme dat ze het gevoel hebben dat ze niet begrepen worden, thuis en/of op het werk. En dat hun collega’s autisme niet begrijpen, laat staan rekening kunnen houden met hun collega met (kenmerken van) autisme.

Wat hierbij goed kan helpen inzicht krijgen in jezelf en het gesprek aangaan met je leidinggevende en/of HR. En ik help je hier graag bij. Laten we starten met een gratis ont-stress sessie, zodat we elkaar kunnen leren kennen en we bespreken waar je tegenaan loopt. Vraag je ont-stress sessie hier aan.

Gratis ont-stress sessie

In deze ont-stress sessie bespreken we waar je tegenaan loopt en hoe ik je daarbij kan helpen. Jouw ont-stress sessie van ongeveer 30 minuten houden we in mijn praktijk of via Teams. Voel je vrij om contact met me op te nemen, in welke neurodiversiteit je je ook herkent. Ik zie de persoon, niet het ‘label’.

Vraag jouw sessie hier aan.

P.S. Werkgevers hebben vaak een budget voor coaching

Wist je trouwens dat werkgevers vaak een budget hebben voor medewerkers dat gebruikt kan worden voor persoonlijke coaching en trajecten zoals Rust en balans op je werk?

Ben jij wel klaar met het gebrek aan controle en overzicht bij veranderingen op je werk? En die vaak aanwezige vermoeidheid en gebrek aan energie? Kun jij hierin wel wat hulp gebruiken? Of kan ik je helpen bij het in gesprek gaan met je leidinggevende?

Vraag dan nu jouw sessie hier aan.