Mindfulness bij autisme

18/07/2024 / Esther Oomen

Mindfulness bij autisme

Jaren geleden, ik denk dat het in 2015 was, heb ik me voor het eerst bezig gehouden met mindfulness. Op dat moment vooral voor mezelf, ik was herstellende van een auto-ongeluk en was op zoek naar manieren om de kalmte in mijn hoofd terug te krijgen. En dat hielp mij echt enorm in die tijd. Afgelopen tijd heb ik me weer verder verdiept in mindfulness en dan specifiek mindfulness bij autisme.

Wat is er anders bij mindfulness bij autisme?

Toen ik dit jaar de training ging volgen bij Annelies Spek, was ik vooral benieuwd naar wat er dan anders is bij mindfulness bij autisme ten opzichte van de ‘standaard’ mindfulness. En ik werd positief verrast.

Mindfulness bij autisme is namelijk echt heel goed afgestemd op mensen met autisme. Alle wazige en vage teksten zijn er uit gehaald, waardoor het concrete mindfulness met twee voeten op de grond is geworden.

Momenten van rust

90% van de mensen met autisme die mindfulness op deze manier hebben beoefend, geven aan dat ze er echt baat bij hebben. Ze ervaren momenten van rust in hun doorgaans drukke hoofd. Ze slapen beter in en zijn meer flexibel. Dat zijn natuurlijk prachtige resultaten.

Ook als is het concreet en met twee voeten op de grond, dat wil niet automatisch zeggen dat mindfulness bij iedereen met autisme goed werkt. En ook niet alle oefeningen zullen bij iedereen even goed werken. Daarom is het belangrijk om verschillende oefeningen uit te proberen om te kijken welke wel bij je past.

Door mindfulness regelmatig toe te passen, kunnen situaties beter handelen en krijg je meer een gevoel van controle.

Hoe mooi zou het zijn als je net wat meer rust in je hoofd zou hebben? Zodat je je wel kunt concentreren, wel goed in slaap kunt vallen, wel je piekergedachten zou kunnen stoppen?

Je hebt alleen jezelf nodig

Het mooie van mindfulness vind ik dat je er geen ingewikkelde werkboeken en attributen voor nodig hebt. Gewoon jezelf en een plekje om te zitten of liggen is voldoende.

Mindfulness helpt

Mindfulness helpt om:
– in te slapen
– gedachten los te laten
– geluiden te kunnen hanteren
– grenzen aan te voelen
– je lichaam te scannen
– rust te nemen
– je hoofd te resetten
– goed met stress om te kunnen gaan

Pilot training mindfulness

Om jou kennis te kunnen laten maken met mindfulness, ga ik een pilot-traject starten. Er komt een pilot-traject in een groep en een pilot-traject 1-op-1. Op een later moment organiseer ik waarschijnlijk ook nog een pilot-traject in een groep online. Hier kom ik in augustus op terug. Voldoende mogelijkheden voor je om mee te kunnen doen dus.

Inhoud van de pilot-trajecten

Pilot-traject in een groep:
– maximaal 4 deelnemers
– locatie : Best
– duur : 9 sessies van ± 1,5 uur
– dag/tijd : vrijdagmiddag om 15.30 uur (06-09, 13-09, 20-09, 27-09, 11-10, 18-10, 25-10, 01-11 en 08-11)
– tussendoor oefen je thuis zelf
– investering € 250

Pilot-traject 1-op-1:
– maximaal 5 trajecten beschikbaar
– locatie : Best of online
– duur : 8 sessies van 45-60 minuten
– dag/tijd : samen nader te bepalen
– tussendoor oefen je thuis zelf
– investering € 450

Mocht je nu denken ‘dat wil ik wel proberen, dat mindfulness bij autisme’, stuur me dan een mail op info@lekkerinjevelmetautisme.nl en geef aan dat je mee wilt doen met de pilot mindfulness bij autisme. Zet er ook bij of je in de groep mee wilt doen of liever 1-op-1.

Zoals je hierboven ziet zijn er maximaal 4 plekken beschikbaar voor de mindfulness in een groep en maximaal 5 voor de 1-op-1 pilot-trajecten. Dus denk je ‘dit is iets voor mij’, stuur me dan snel een mail, zodat je jezelf kunt verzekeren van een plek.

Fijne dag!