Mensen met autisme : Moderne kanariepieten in een kolenmijn

22/06/2024 / Esther Oomen

Mensen met autisme : Moderne kanariepieten in een kolenmijn

Autisme wordt vaak als een beperking gezien. Dit kan zowel vanuit de persoon met autisme zo gezien worden, als vanuit de omgeving. Mensen met autisme kunnen ook een unieke rol spelen in onze samenleving, vergelijkbaar met die van kanariepietjes in de kolenmijnen van vroeger. Vandaar dit artikel over mensen met autisme : moderne kanariepieten in een kolenmijn.

En nee, ik zeg hiermee natuurlijk niet dat mensen met autisme kanariepieten zijn. Het is een metafoor om de situatie te vergelijken.

Waarschuwingssysteem

De kanariepieten in een kolenmijn dienden vroeger namelijk als waarschuwingssysteem voor de mijnwerkers. Kanariepieten zijn gevoelig voor giftige gassen. Wanneer het ondergronds niet goed ging met de kanariepiet in de mijn, wisten de mijnwerkers dat ze de mijn dienden te verlaten. Er hingen dan te veel giftige gassen in de mijn.

In onze moderne wereld, waarin alles snel en hectisch is, waarschuwen de uitdagingen waar mensen met (een vermoeden van) autisme tegenaan lopen ons, net als de kanariepieten in de mijn. Er dreigen steeds meer mensen met autisme en zonder autisme uit te vallen in deze hectische maatschappij. Dat kunnen we als een teken oppakken dat we zaken echt anders dienen in te richten.

Gevoeligheid en waarneming

Mensen met (een vermoeden van) autisme hebben een verhoogde gevoeligheid voor omgevingsprikkels, zoals licht, geluid en geur. Deze gevoeligheid kan hen bewust maken van uitdagingen of veranderingen in de omgeving die door anderen over het hoofd worden gezien. In een wereld die steeds drukker en prikkelrijker wordt, kunnen de zaken waar mensen met autisme tegenaan lopen als teken fungeren.

Mensen met autisme kunnen vaak snel opmerken wanneer spanningen oplopen en er oneerlijk of manipulatief gecommuniceerd wordt. Binnen een werkomgeving is het belangrijk dat communicatie eerlijk en open verloopt. Op die manier kom je samen het verst.

Innovatie en probleemoplossing

Door hun unieke manier van denken en buiten de gebaande paden treden, kunnen mensen met autisme innovatieve oplossingen en nieuwe perspectieven bieden. Een voorwaarde voor het tot recht komen van dit talent is dat de persoon lekker in zijn of haar vel zit.

Inclusieve en begripvolle samenleving

Veel mensen met autisme pleiten voor een inclusieve en begripvolle samenleving. En dat komt niet alleen de mensen met autisme ten goede, wanneer we in onze samenleving inclusief en begripvol kunnen samenwerking. Dat is ook heel positief voor alle overige neurodivergente en neurotypische breinen.

Hoe gaat het bij jou op je werk?

Hoe voel jij je op je werk? Ben je als een kanariepiet die contant op z’n tenen loopt en alles in de gaten moet houden? Of het niet te veel voor je wordt en alles nog wel haalbaar is? Met alle gevolgen van dien en het risico op een burnout? Of misschien je 2de of 3de burnout, helaas niet heel vreemd onder mensen met autisme.

Om je te helpen een burnout te voorkomen, organiseer ik op donderdag 25-07 een online workshop Autisme en werk.

In deze workshop bespreken we de volgende onderwerpen:

De workshop start om 19.30 uur en duurt tot ± 21.00 uur.

Wanneer je nu inschrijft, doen je al mee voor maar € 27. Dat is echt niet veel voor zo’n waardevolle workshop.
Vanaf 08-07 gaat de prijs naar € 47.

Dus schrijf je nu hier in om mee te doen met deze waardevolle workshop en verzeker jezelf van een plek.