Lig jij ‘s nachts wakker?

13/03/2020 / Esther Oomen

Heb jij dat wel eens ooit? Dat je (eindelijk) in bed ligt en dat je dan niet kunt slapen? Misschien omdat je de dag nog eens aan het doornemen bent. Heb je alles wel goed gedaan?

Doordat je druk bent met je bedrijf, je gezin en de rest van je leven, zie je wel eens dingen over het hoofd. Ook belangrijke dingen vergeet je wel eens te doen of aandacht aan te schenken.

Jaren geleden had ik dat zelf ook. Dan lag ik ‘s avonds in bed en begon ik te denken aan die dag en ook aan de dagen die gingen komen. Dan probeerde ik te bedenken of ik iets aan het vergeten was voor de komende dagen. Soms ging ik dan weer uit bed om ergens op te schrijven dat de kinderen over drie dagen een bakje mee naar school moesten nemen.

Ook dacht ik vaak terug aan de dag die geweest was en de afgelopen dagen. Had ik het allemaal wel goed gedaan? Had ik die ene klant wel zo goed mogelijk geholpen. Was die offerte wel precies wat de klant nodig had?

En ook had ik wel genoeg leuke dingen met de kinderen gedaan? Had ik ze genoeg geholpen met dingen voor school? Was ik niets vergeten aan ze mee te geven naar school, waardoor zij dat bakje dus juist niet bij zich hadden?

Als je zo gaat denken, kun je je op een gegeven moment gaan afvragen of je wel een goede moeder bent. Doe ik wel wat mijn kinderen nodig hebben? En daarnaast kun je piekeren over of je je bedrijf wel runt op de manier zoals jij dat voor ogen had toen je startte.

En als je te veel piekert, slaap je minder goed, waardoor je minder energie hebt gedurende de dag. En een gebrek aan energie gaat er snel voor zorgen dat je nog minder belangrijke dingen kunt onthouden en minder aandacht aan je gezin of je bedrijf kunt besteden, omdat alles simpelweg snel te veel is.

En dat zou zonde zijn! Je wilt juist graag een goede moeder zijn voor je kinderen, en je eigen bedrijf op een goede manier runnen, je klanten zo goed mogelijk helpen en er van genieten. Het moet toch mogelijk zijn om een bedrijf en een gezin te combineren.

Ik geef je 3 tips om de zorg voor je kinderen en je eigen bedrijf beter te combineren:

Piekeren is echt zonde van je tijd. Probeer vooraf overzicht te hebben. Noteer je overzicht in een agenda, planbord of bullet journal. Vraag mensen je tijdig te informeren als er iets gaat gebeuren, bijvoorbeeld op school of met vrienden. Je kunt alles dan meenemen in je planning voor die week of maand.