Kracht van samen

25/09/2020 / Esther Oomen

In mijn dagelijkse leven en in mijn praktijk merk ik dat mensen vaak dingen in hun eentje uitzoeken. Dat ze zelf blijven ploeteren met de dingen die ze moeilijk vinden.

Alsof er een soort van schaamte bestaat om over je problemen te praten en advies in te winnen.

Op het gebied van autisme zie ik dit ook vaak naar voren komen. Je door anderen onbegrepen voelen, waardoor je maar niets meer vertelt over waar je tegenaan loopt. En daardoor voel je je alleenĀ met je problemen.

En aan de andere kant ook vaak schaamte, wat zullen ze wel niet denken, ze snappen me toch niet. En op die manier kom je niet echt met anderen in gesprek en kun je niet van elkaar leren. Met en zonder autisme.

Wat ik in mijn contactgroepen als vrijwilliger vaak merk, is hoe fijn mensen het vinden om wel met elkaar over de dingen waar ze tegenaan lopen te praten. Met gelijkgestemden je verhaal kunnen delen. En ook al kennen zij jouw situatie niet precies, ze kunnen zich er levendig iets bij voorstellen, omdat ze zelf ook zulke situaties hebben. Waarin ze niet weten wat te doen.

Ik zou iedereen die zelf autisme heeft of via een partner, kind of ouder met autisme te maken heeft, willen aansporen om contact te zoeken met gelijkgestemden.

Dit contact heeft de voordelen dat je je verhaal kwijt kunt aan mensen die jou vaak heel goed snappen. Ook kun je eens een tip vragen voor iets waar je tegenaan loopt. Of kun je anderen helpen met hoe jij dingen aanpakt en wat voor jou werkt.

Volg hiervoor ook mijn Facebook pagina ‘Lekker in je vel met autisme’. Op deze pagina deel ik een heleboel tips met je die ik online langs zie komen of die ik van iemand hoor. Op die manier kunnen we elkaar verder helpen.

Vind jij het lastig om aansluiting te vinden bij anderen? Zou je wel aansluiting willen, maar weet je niet goed hoe je dat kunt regelen?

Neem dan contact op voor een gratis sessie. In dit gesprek krijg je sowieso twee tips waarmee je direct aan de slag kunt. En misschien zijn er nog meer dingen waar ik je mee kan helpen.

Meld je nu aan voor een gratis sessie, ik hoor graag van je.