Kom tot rust na de feestdagen

02/01/2025 / Esther Oomen

Kom tot rust na de feestdagen

Van veel mensen met (een vermoeden van) autisme hoor ik dat ze vooraf op zien tegen de feestdagen. En na de feestdagen hebben ze een aantal dagen nodig om weer bij te komen. Kom tot rust na de feestdagen met de tips in dit artikel.

De decembermaand is weer voorbij. Het begon met de drukte van Sinterklaas, gevolgd door Kerst met alle sociale verplichtingen, drukke winkelstraten en de stress rondom cadeautjes.

Ook Oud en Nieuw brengt vaak de nodige uitdagingen met zich mee: visite, sociale verplichtingen, om middernacht het uitwisselen van beste wensen, vuurwerk en rumoerige mensenmassa’s op straat. Voor veel mensen met autisme kan dit allemaal heel overweldigend zijn.

Hoe kom je weer tot rust na al die drukte?

Misschien heb je wel even opgelucht ademgehaald toen dit achter de rug was. Na al deze drukte verlang je vast naar rust in je hoofd en naar het weer goed in contact komen met jezelf. Hoe kun je dat doen?

Neem rust

Het eerste waar je aandacht aan kunt besteden is natuurlijk het nemen van rust. Rust helpt vaak om tijden van overprikkeling en wellicht oververmoeidheid achter je te laten.

Denk bij rust naast voldoende slapen en ontspannen ook aan het lezen van een boek, puzzelen, het maken van een wandeling, gaan fietsen, haken, of dat wat jou ook maar rust geeft. Zorg dat je hier de komende tijd extra aandacht en tijd aan geeft. Op die manier kun je de roerige decembermaand achter je laten.

Maak een structuur

Wat ook goed kan helpen na een drukke maand zoals december vaak is, is het (opnieuw) maken van een structuur. Als je volgende week weer gaat werken, dan merk je vaak al snel dat het fijn is om weer een structuur te hebben in je week.

Ook voor andere dingen kun je een structuur maken. Zoals voldoende me-time inplannen, het doen van je boodschappen, koken en je favoriete serie kijken.

Kijk voor jezelf eens welk deel van je dag of week niet helemaal lekker loopt. Maak een structuur voor het stuk dat niet lekker loopt en start met het toepassen van de gemaakte structuur. Blijf het een week toepassen, vaak merk je dat je gemaakte structuur even oefening nodig heeft en daarna goed kan werken. Indien nodig kun je nog kleine stukjes van je structuur aanpassen, zodat je structuur echt goed voor je werkt.

Mindfulness bij autisme

Het derde dat kan helpen na de feestdagen is Mindfulness. En voordat je denkt ‘ah, dat mindfulness is helemaal niets voor mij’, lees nog even verder.

Wat is mindfulness?

Mindfulness is een manier om je aandacht bewust te richten op het huidige moment, zonder oordeel. Het helpt je om niet te verzanden in piekergedachten over het verleden of zorgen over de toekomst. In plaats daarvan leer je ruimte maken voor wat er nu is.

Voor mensen met autisme kan mindfulness extra waardevol zijn. Het helpt je om prikkels goed te reguleren, overzicht te krijgen en je grenzen op tijd aan te voelen. Juist na een drukke periode zoals december kan dit een krachtig hulpmiddel zijn.

Wanneer helpt mindfulness?

Mindfulness werkt bij overprikkeling, vermoeidheid en stress. Je leert meditatieoefeningen om rust in je hoofd te creëren. De oefeningen kunnen helpen om weer in contact te komen met je lichaam, minder te piekeren en gedachten los te laten. Door verschillende oefeningen uit te proberen, ontdek je welke oefening bij jou past en jou helpt om die rust in je hoofd te creëren.

Kennis maken met Mindfulness bij Autisme

Wij, Wietske Hoekstra en Esther Oomen, geven de training Mindfulness bij Autisme. In deze training zijn de reguliere mindfulness oefeningen aangepast voor mensen met autisme. Hierbij is rekening gehouden met de andere informatieverwerking.

Graag laten wij jou kennismaken met Mindfulness bij Autisme. Zodat je kunt ontdekken welke oefening goed bij jou past, waardoor je rust in je hoofd krijgt.

Op 14 januari om 19.30 uur organiseren wij een online introductie Mindfulness bij Autisme.

Als je na deze kennismaking denkt dat dit iets voor jou kan zijn, dan bieden we een volledige training Mindfulness bij Autisme aan. In de 8 online sessies van de volledige training leer je alle speciaal voor mensen met autisme aangepaste meditatieoefeningen en hoe je deze in kunt zetten.

Wil jij ook graag meer rust in je hoofd en beter in contact komen met je lichaam? Voor maar € 15 doe je al mee met deze introductie mindfulness bij autisme. Meld je nu hier aan om mee te doen op dinsdag 14-01 om 19.30 uur aan de introductie Mindfulness bij Autisme.