Iedereen is anders

31/07/2021 / Esther Oomen

Afgelopen week las ik het boek ‘Maar je ziet er helemaal niet autistisch uit’ van Bianca Toeps.

Ik houd van de manier waarop zij communiceert en schrijft. Lekker vlot, niet te flauw en gewoon zeggen waar het op staat. Het boek leest daardoor ook makkelijk.

Bianca omschrijft in haar boek wat autisme precies is, hoe het voor haar werkt en ook wat vooral niet werkt. Ook beschrijft ze hoe anderen tegen autisme aan kijken en wat ze daarvan vindt.

Eén van de dingen waar ze over vertelt in het boek, is dat ze van haar coach geleerd heeft dat ze moet plannen. Wanneer ze plant, komt alles goed, dat hoor je vaak in de coachwereld rondom mensen met autisme.

Wat daarbij vergeten wordt, is dat iedere persoon met autisme/autist weer anders is dan de andere persoon met autisme/autist (ze schrijft ook over de termen, die vooral bij neuro-typische mensen – mensen zonder autisme – voor onduidelijkheid zorgt). En dat iedereen anders is, geldt natuurlijk ook voor elke persoon zonder autisme/neuro-typische mens.

Doordat iedereen met autisme anders is, en dus iets anders nodig heeft, is het van groot belang om niet de zeggen ‘dit is het beste voor jou’. Nee, het gaat er juist om te onderzoeken ‘wat is het beste voor jou’. En dat doe je niet als coach alleen, nee dat doet de persoon met autisme, onder begeleiding van de coach.

Dus denk nu niet dat wanneer je bij mij in de praktijk aan de slag gaat om rust en balans te krijgen, ik je ga vertellen hoe het voor jou het beste werkt. Dat kan ik helemaal niet, want bij iedereen werkt het anders.

Daarom is autismecoaching maatwerk. En daarom is het zo leuk om te doen.

Aan de hand van een leidraad, onderzoekt de persoon met (kenmerken van) autisme samen met mij wat er nodig is om die broodnodige rust en balans te krijgen in zijn of haar leven.

Wat kun je dan in zo’n traject ontdekken over jezelf?

Dat zijn bijvoorbeeld de volgende 5 dingen:

Lijkt dat jou ook interessant om te doen, een onderzoek naar jezelf? Naar hoe het voor jou werkt. Naar wat jij zelf kunt doen (en laten) om rust en balans in je leven aan te brengen? Zodat je jezelf kunt zijn en niet steeds doet wat anderen van je verwachten. En zodat je lekker in je vel komt te zitten en bereikt wat jij wilt bereiken.

Maak dan nu een afspraak voor een gratis ont-stress sessie. Ik help je graag verder.