Hoe stel jij grenzen

24/11/2022 / Esther Oomen

Hoe stel jij grenzen?

Grenzen stellen, het is voor iedereen nodig en het is ook voor veel mensen heel moeilijk om te doen. Voor mensen met (een vermoeden van) autisme is dit vaak nog lastiger. Hoe stel jij grenzen? Ben je er goed in of vind je het eigenlijk wel lastig en komt het er vaak verkeerd uit?

Mensen zijn geneigd om aan de verwachtingen van anderen te voldoen, om er bij te horen. Je wordt in een groep veel makkelijker geaccepteerd als je overal ‘ja’ op zegt. Als je steeds maar doet wat die ander van je verwacht.

Om lekker in je vel te zitten is het heel belangrijk om te weten wat bij je past, wat je nodig hebt en ook wat je niet nodig hebt.

En dat hier ook op een goede manier met anderen over kunt praten. Op het moment dat jij je eigen grenzen kent en herkent, kun je ze met anderen bespreken en er op die manier voor zorgen dat anderen niet steeds over jouw grenzen heen gaan.

Ook voor jezelf belangrijk

Maar ook voor jezelf is het heel belangrijk om je grenzen te kennen. Zodat je goed voor je energie kunt zorgen en niet steeds over je eigen grenzen heen gaat. Je voorkomt daarmee vermoeidheid, stress en andere vage klachten, zoals hoofdpijn en buikpijn.

En door zelf je grenzen te kennen, herkennen en aan te kunnen geven, hoef je niet zo veel te camoufleren. Camoufleren kost bergen met energie, die je vaak niet hebt. Dus als je zoveel mogelijk kunt voorkomen dat je moet gaan camoufleren, voorkom je dat je energie verspilt aan de verkeerde dingen. En vermindert je vermoeidheid.

Wanneer is het nodig om grenzen te stellen

Het is nodig om grenzen te stellen als je:

Goede manieren om ‘nee’ te zeggen en dus je grens aan te geven

Hieronder vind je uitleg over goede manieren om ‘nee’ te zeggen. Probeer in verschillende situaties uit welke manier goed bij jou past en welke je in die situatie toe kunt passen.

Oefening

Het aangeven van grenzen is in het begin super spannend om te doen. Wat zal die ander wel denken? Hoe gaat ze reageren? Zeg ik het op de goede manier?

Op het moment dat je gaat oefenen met het aangeven van grenzen, merk je vrij snel dat het eigenlijk best OK is om je grenzen aan te geven. Dat mensen er heel vaak prima op reageren.

En soms misschien ook niet en dat is dan ook maar zo. Houd er rekening mee dat wanneer jij niet vaak je grenzen aan gaf in het verleden, dat anderen even moeten wennen als je dat nu wel doet. Vaak is die wenperiode snel over en wordt het prima geaccepteerd wanneer je nee zegt.

Werkgevers hebben vaak een potje voor coaching

Wist je trouwens dat werkgevers vaak een potje hebben voor medewerkers dat gebruikt kan worden voor persoonlijke coaching en trajecten zoals Rust en balans op je werk?

Wil jij ook leren om je grenzen aan te geven? Zodat je niet meer steeds doet wat anderen van je willen of verwachten? Maar zodat je de dingen kunt doen die jij belangrijk vindt? Zodat je ook van die vermoeidheid af komt?

Gratis ont-stress sessie

Vraag dan nu jouw gratis ont-stress sessie aan! In deze ont-stress sessie bespreken we waar je tegenaan loopt en hoe ik je daarbij kan helpen. Jouw ont-stress sessie van ongeveer 30 minuten houden we in mijn praktijk of via Zoom.

Vraag hier jouw sessie aan.