Help, wat is het hier druk!

26/11/2021 / Esther Oomen

Afgelopen week had ik er weer één, zo’n dag waarop je aan het begin al voelt dat het niet jouw beste dag gaat worden. Voor je gevoel begin je al met een 1-0 achterstand. En het enige dat je kunt denken is ‘wanneer krijg ik weer rust aan mijn hoofd?’. Zulke dagen heeft Femke ook regelmatig. Lees hier verder hoe dat bij haar gaat.

Femke loopt het kantoor binnen waar ze al een aantal jaar werkt. Ze gaat zitten aan haar bureau en wil even bijkomen van de ochtend. De kinderen waren druk deze ochtend en ze hadden samen ruzie. Dat moest natuurlijk eerst gesust worden, voordat ze konden eten en daarna naar school konden vertrekken. En dan komt daar nog bij dat Femke vannacht ook weer niet goed geslapen heeft.

Slecht slapen heeft ze de laatste tijd vaker last van
Dat heeft ze de laatste tijd vaker, dan kan ze niet in slaap komen en ligt ze maar te malen over wat er die dag allemaal gebeurd is en over wat er gezegd is. Ook maakt ze zich dan druk over wat er voor de volgende dag allemaal op het programma staat.

Meestal komt er dan ook nog wel iets naar boven wat ze vandaag vergeten is te doen. En dan wordt het in slaap vallen helemaal erg lastig. Het is vaak veel te laat voordat ze slaapt en ze wordt ook nog regelmatig wakker in de nacht. Dus staat ze tegenwoordig vaak doodmoe op. En dan moet de hele (werk)dag nog beginnen.

Op kantoor is het ook onrustig
Nadat ze op het werk aan haar bureau is gaan zitten en haar spullen heeft klaar gelegd, merkt ze dat het ook op kantoor onrustig is. Het lijkt wel of er storm in de lucht hangt. Overal staan mensen nèt te hard te praten over het weekend. Over wat ze gedaan hebben of over voetbal, ook al zo’n saai onderwerp, denkt ze.

Ondertussen heeft een collega zo te horen een boze klant aan de telefoon en hij begint steeds harder te praten in zijn headset. Een externe monteur is met het koffieapparaat bezig, wat ook herrie oplevert.

Bijkomen van de ochtend
Ojé, denkt Femke, dat even bijkomen van de ochtend gaat ‘m op deze manier niet worden. Wat een drukte om haar heen. Ze voelt hoofdpijn opkomen en ze merkt dat ze een heel onrustig gevoel krijgt. Ze weet dat als ze nu niet zorgt dat ze rust in haar hoofd krijgt, het een hele vervelende dag gaat worden met barstende hoofdpijn en fouten in haar werk. En dan heeft ze nog niet eens voor het eten gezorgd en de kinderen naar bed gebracht.

Is zo’n dag voor jou herkenbaar? Lees dan de 5 dingen die Femke doet om rust in haar hoofd te krijgen op haar werk

5 tips om rust in je hoofd te krijgen op je werk
Femke checkt haar agenda. Daar heeft ze voorin een lijstje gemaakt met de dingen die ze kan doen als ze overprikkeling aan voelt komen. Ze kijkt even wat er ook al weer op staat.

 1. Kijk of je op een rustige werkplek kunt gaan zitten
  Bij Femke op het werk hebben ze flexplekken. En Femke weet dat er een paar plekken zijn die rustig zijn, weg van de rumoerige groep en uit de loop naar andere kantoren en het toilet. Die gaat ze nu dus één opzoeken.
 2. Geef aan je leidinggevende aan dat je rust nodig hebt
  Femke heeft op haar werk afspraken gemaakt met haar leidinggevende. Wanneer het te druk in haar hoofd is, mag ze dit aangeven aan haar leidinggevende en op een rustige plek gaan zitten. Op het moment dat ze op zo’n rustige plek zit, wordt ze zo weinig mogelijk gestoord en kan ze tot zichzelf komen en rustig haar werk doen.
 3. Stel prioriteiten in je werk
  Stel de juiste prioriteiten in je werk. Wat dient er echt door jou en echt vandaag gedaan te worden? Wat kan iemand anders overnemen en wat kun je eventueel morgen doen?
 4. Zorg dat je voldoende water drinkt en de juiste dingen eet op momenten dat je weinig energie hebt
  Koffie kan er voor zorgen dat je stress-niveau oploopt, terwijl je juist rust in je lichaam nodig hebt bij overprikkeling. Zorg dat je voldoende thee zonder cafeïne/theïne of water drinkt. Probeer voeding zonder suikers te eten. Suikers zorgen even voor een energie-boost, maar al heel snel zorgen die suikers ervoor dat je moe wordt en nog meer suikers wil gaan eten, waardoor je in een negatieve spiraal terecht komt.
 5. Vanavond op tijd naar bed
  Femke gaat vanavond lekker op tijd naar bed. Ze zorgt dat ze haar avondritueel, dat ze een tijd geleden een keer bedacht heeft, vanavond echt gaat doen. Dat betekent een wandeling van een half uur maken na het eten, lekker in de frisse lucht. En dan een boekje lezen of een fijn muziekje luisteren. En daarna lekker gaan slapen, na het drinken van een kopje ontspannende thee.

Herken jij de werkdag van Femke? Kom jij ook wel eens zo vermoeid op het werk aan en moet dan de dag nog beginnen? Weet jij wat je kunt doen om weer rust in je hoofd te krijgen, of vind je dat lastig?

Als je het lastig vindt om met zulke dagen om te gaan, vraag dan een gratis ont-stress sessie aan. Deze ont-stress sessie houden we via Zoom. Tijdens de sessie kun jij je verhaal kwijt over waarom je vaak zo moe bent en kan ik je helpen met wat te doen om weer energie te hebben en je werk goed te kunnen doen. Vraag jouw sessie aan via https://www.lekkerinjevelmetautisme.nl/ont-stress-sessie/