Heb jij genoeg rustige momentjes voor jezelf?

10/04/2020 / Esther Oomen

Herken je dit? Dat je vaak een groot deel van de dag aan het rennen en vliegen bent voor alles wat moet? En dat je dan aan het einde van de dag op de bank ploft en nog geen momentje voor jezelf hebt gehad.

Heb jij dat ook dat de wekker veel te vroeg af gaat, dat je nog wel even wil blijven liggen, maar dat je weet dat als je blijft liggen er niets van douchen komt vanochtend? Vooral niet in deze Corona-tijden, waarin toch al alles anders is dan anders.

Wij kunnen hier thuis allemaal lekker thuis blijven, ons werk en onze school laten dat toe. Daar zijn we heel blij mee. En natuurlijk is het wennen en allemaal anders, maar we kunnen in elk geval veilig thuis blijven.

Voor anderen is dat misschien anders. Een aantal vriendinnen van mij werken in de zorg. Dan is lekker veilig thuis blijven niet mogelijk. Zij zullen toch naar hun werk moeten, de nodige voorzorgsmaatregelen moeten nemen en er het beste van maken.

En daarnaast hopen ze dat alle andere mensen hun verantwoordelijkheid nemen om zoveel mogelijk thuis te blijven en als je dan naar buiten gaat, om zoveel mogelijk afstand te houden.

Maar al te vaak zie ik nog mensen die totaal niet denken aan de 1,5 meter afstand die nodig is, die in de winkel gewoon langs anderen aflopen, die gewoon bij mensen op bezoek gaan of gewoon bezoek ontvangen.

Mensen, zorg voor elkaar en neem je verantwoordelijkheid, dan is de wereld weer zo snel mogelijk zo gewoon mogelijk.

Vind je het lastig om in deze nieuwe situatie je rust en draai thuis te vinden? Zitten jullie met z’n allen in dezelfde ruimte en wordt het hierdoor lastig om ieder je ding te doen en daarnaast nog ruimte en tijd voor jezelf te hebben?

Ik geef je 3 tips om meer rust in je dag te brengen, ook in deze Corona-tijden:

– Neem, als je thuis werkt of bent, elk uur even 5 minuten voor jezelf en sta stil bij wat jij nodig hebt of wilt. Drink even een kopje thee, zet een wasje aan, help de kinderen even verder met hun huiswerk. Je bent even van je scherm of werk weg en je zult zien dat je daarna makkelijker kunt kiezen wat op dit moment bij je past en daardoor ervaar je snel meer rust.

Ben je buitenshuis aan het werk, probeer dan leuke dingen te bedenken om vanavond of in het weekend te doen, BBQ-en of gourmetten, een puzzel maken, een nieuwe serie starten op Netflix of die ene vriendin bellen.

– Vind je het lastig om met deze nieuwe situatie van thuis blijven om te gaan? Probeer dan toch de voordelen te zien. Kijk of je wat langer uit kunt slapen, of je wat extra lekker brood kunt eten, of je wat meer kunt gaan bewegen.

Misschien kun je nu juist beginnen met die ene online cursus die je al langer wilt doen, maar waar je nooit aan toe kwam. Wellicht bespaar je nu geld doordat je sommige dingen niet doet en kun je daarmee andere dingen doen die je nu nodig hebt.

– Verzin een activiteit met je kinderen, waarbij je toch rust ervaart. Voor mij is dit bijvoorbeeld naar het bos gaan. Let hierbij wel op dat je gaat waar het niet druk is, zodat je genoeg ruimte tussen jezelf en anderen hebt.

Laat je kinderen lekker spelen met de bladeren en takken en ga zelf lekker op een bankje of boomstronk zitten. Maak samen een grote puzzel, waar je normaal niet snel aan begint. Of knutsel zelf kaarten en stuur deze op naar je familie en vrienden die je nu niet kunt zien. Dit hoeft geen uren te duren, een half uurtje is prima.

Rust in je dag is belangrijk, om daarna weer op volle kracht door te kunnen. Als je begint met het inplannen van rustmomenten, zul je merken dat je straks vanzelf meer rust in je dag krijgt, doordat jij zelf betere keuzes kunt maken.

Wil je hulp hebben bij het krijgen van rust? Vraag dan een gratis resultaatsessie aan en ontvang minstens 2 gouden tips voor meer rust.