Groepstraject Autisme op het werk

Groepstraject Autisme op het werk

Een groepstraject voor jouw hele team over Autisme op het werk. Geschikt voor teams met medewerkers met (kenmerken van) autisme of teams die in hun werk te maken kunnen hebben met klanten met (kenmerken van) autisme.

Wanneer er weinig inzicht en ervaring met autisme is binnen je team, kun je tegen allerlei problemen aanlopen. Denk bijvoorbeeld aan problemen met communicatie en misverstanden, plannen en organiseren van het werk en langdurige uitval door overbelasting en/of burnout.

Ongeveer 1% van de mensen in Nederland heeft een autismediagnose. Daarnaast herkennen veel mensen zich in kenmerken van autisme, het percentage werknemers met (kenmerken van) autisme ligt daarom nog veel hoger. Ook bij jou in het bedrijf werken mensen met (kenmerken van) autisme.

Verhaal van Jelle, leidinggevende aan een team met een medewerker met autisme

“De afgelopen jaren is er veel veranderd binnen onze organisatie. Functies zijn anders ingedeeld en taken werden verschoven. Ik zie mijn medewerker met autisme worstelen met deze veranderingen en aanpassingen.

Daarnaast geeft mijn medewerker zelf ook aan te worstelen met allerlei zaken. Dit gaat om een stuk communicatie en ook over het moeten werken op kantoor bijvoorbeeld. Ik zie dat hier frustratie over ontstaat bij deze medewerker met autisme en dat het werken in ons team soms erg veel energie kost. Het ging richting een verzuimmelding voordat we aan dit groepstraject in combinatie met 1-op-1 coaching begonnen.

Bij de andere medewerkers van het team zie ik soms onbegrip en frustratie ontstaan, doordat de samenwerking en communicatie niet verloopt zoals zij verwachten. En dat bevordert de sfeer natuurlijk ook niet.

Door deel te nemen als complete groep aan dit groepstraject, hebben we inzicht gekregen in elkaar. We weten nu waar we op kunnen letten in onze communicatie en ook bijvoorbeeld waarom die ene medewerker zich opeens even terugtrekt. Dat helpt voor een positief groepsgevoel en het neerzetten van goede resultaten.”

In het groepstraject Autisme op het werk leer ik de mensen in jouw team:

 • wat autisme is en hoe het in de praktijk kan werken, zodat er inzicht is binnen het team in autisme
 • hoe je op een concrete en to the point manier kunt communiceren en daarmee misverstanden voorkomt
 • wat jouw medewerker met autisme nodig heeft op het werk
 • hoe de rust en balans in het team kan terugkeren, waardoor er weer mooie resultaten neergezet kunnen worden en er niet meer zoveel tijd gespendeerd wordt aan misverstanden en problemen

Kortom, hoe je medewerkers weer lekker in hun vel komen te zitten en met begrip voor elkaar op een fijne manier kunnen samenwerken.

In het groepstraject Autisme op het werk krijgen jullie

 • 2 groepssessies met het complete team van elke 2,5-3 uur, waarin jullie inzicht krijgen in wat autisme is en hoe dit voor je medewerker met (kenmerken van) autisme werkt
 • informatie, werkbladen en oefeningen die aangepast worden aan wat jouw team nodig heeft
 • het zakboekje Autismevriendelijkheid van Sterkmakers in Autisme

Jouw eenmalige investering in dit groepstraject Autisme op het werk, waarmee jouw hele team inzicht krijgt in autisme, bedraagt € 1297, exclusief 21% BTW en exclusief reiskosten (deze worden in de offerte opgenomen).

Groepstraject Autisme op het werk

Wat deelnemers zeggen over het groepstraject Autisme op het werk

“De collega’s in het team laten steeds vaker zien dat ze een team zijn hoe wisselend de onderwerpen en aandachtsgebieden ook zijn van elkaar. Het heeft onder andere te maken met elkaar beter kennen en begrijpen.

Als iedereen daarbij ook tools heeft gekregen om toe te passen, zoals tijdens de training, en dat ook doet, helpt dat om het wij gevoel te laten groeien.”

Ervaring van Karien, Teamleider Bedrijfsvoering, Stichting Woonbedrijf SWS.Hhvl

“Door deel te nemen als complete groep aan dit groepstraject, hebben we inzicht gekregen in elkaar. We weten nu waar we op kunnen letten in onze communicatie en ook bijvoorbeeld waarom die ene medewerker zich opeens even terugtrekt.

Dat helpt voor een positief groepsgevoel en het neerzetten van goede resultaten.”

Ervaring van Jelle, leidinggevende

“Wij hebben met ons team met Esther de workshops over “autisme op de werkvloer” gevolgd. Ons team bestaat uit tien personen van verschillende achtergronden, waaronder iemand met een vorm van autisme. Naast de workshops volgt de medewerker ook een-op-een coaching bij Esther en diegene is dit traject al gestart voordat wij de workshops hebben gevolgd.

Mijn inziens helpen zowel de workshops (team effort) als de één-op-één coaching (individuele effort) aan dit vraagstuk en ik raad de workshops in combinatie met één-op-één coaching ieder team aan.”

Joost van den Beukel, Product & Change Manager, De Volksbank

Meld je nu aan voor een gratis gesprek

Wil jij informatie over waar ik jou en je medewerker met (kenmerken van) autisme bij kan helpen?

Meld je dan nu aan voor een gratis ont-stress sessie. In dit online gesprek nemen we door waar jij en je medewerker nu tegenaan lopen, waar je graag samen naar toe wilt en hoe ik je daarbij kan helpen.

Nadat je jouw gratis ont-stress sessie hebt aangevraagd, neem ik binnen 48 uur contact met je op om een afspraak te maken.


  Veel gestelde vragen

  Mijn medewerker woont niet in de buurt van Best en kan niet naar je toe komen
  De sessies kunnen we houden in mijn praktijk in Best of online via Teams. Hierdoor hoeft je werknemer niet naar mijn praktijk te komen en kunnen we elkaar toch zien en spreken.

  Mijn werknemer heeft al zo veel te doen, waar vindt zij/hij de rust om dit traject te volgen?
  De afspraken van ieder ongeveer 1 uur worden in overleg ingepland. We starten met het krijgen van inzicht over de stress die je werknemer ervaart. Zij/hij krijgt oefeningen waarmee zij/hij direct aan de slag kan. Hierdoor merk je dat je werknemer al snel meer rust en balans ervaart.

  Zijn de oefeningen moeilijk om te doen?
  Bij elke afspraak krijgt je werknemer één of meerdere oefeningen. De oefeningen worden afgestemd op wat jouw werknemer nodig heeft, dus ze passen bij je werknemer en het lukt haar/hem om er mee aan de slag te gaan. Daardoor merk je al snel dat de oefeningen je werknemer inzicht geven en echt helpen.