Grenzen stellen

31/08/2019 / Esther Oomen

Om je lekker in je vel te voelen, dien je te weten wat je nodig hebt. Dit gaat over hele basic dingen, zoals voeding, maar ook over activiteiten, rust en slaap.

Pas als je dat alles goed op orde hebt, kun je heel goed voor jezelf zorgen. Dan ben je zelf in controle over dat je krijgt wat je nodig hebt. En dan heb ik het niet over spullen kopen, maar over wat je nodig hebt vanuit de basis.

Voed je energie – voeding

Met je voeding heb je heel veel invloed op je energie. Iedereen weet dat hij dagelijks moet eten. Maar heb je ook in de gaten dat voeding heel veel met je lichaam doet, met hoe je je voelt en hoe het met je energie staat?

Ga eens uitproberen wat welke voeding met jou doet. Van welke voeding krijg je energie en wat kost juiste energie? Dit geldt natuurlijk ook voor het drinken wat je inneemt. Probeer dit voor langere tijd uit en ontdek zo welke voeding en drank wat met jou doet.

Voed je energie – activiteiten

Iedereen weet dat je rust in je leven nodig hebt. Maar hoe doe je dat als je de hele week druk bent? En dan is het ineens weekend of vakantie en dien je ineens rustig te gaan doen. Dat werkt natuurlijk niet.

Als je zorgt dat de actieve en rustige gedeeltes in je leven in een goede balans zijn, zorg je ervoor dat je veel meer rust ervaart. Hierdoor zijn de drukkere tijden beter te doen en lukt het makkelijker om de rust ook daadwerkelijk te pakken op momenten die voor rust gereserveerd zijn.

Slaap

Iedereen slaapt, en de één slaapt altijd goed, de ander slaapt meestal goed en sommige mensen hebben het gevoel dat ze elke nacht de halve nacht wakker liggen.

Slapen doen we allemaal. Vaak denken we helemaal niet na over onze slaap, behalve als we ‘s nachts veel liggen te piekeren. Maar dan denken we juist over de slaap na op de manier van ‘het lukt niet en morgen moet ik toch echt weer fit zijn, wat nu?’.

Terwijl er over slaap van alles te leren en uit te proberen valt. Heb je fysieke of mentale klachten, ga dan niet zonder overleg met je arts allerlei dingen proberen. Maar heb je geen zware klachten, behalve dat je niet altijd goed slaapt, probeer dan eens een ander slaapritme.

Doe eens een middagdutje, ga eens vroeg naar bed, of juist wat later. Kijk eens wat het met je doet. Ook hierin geldt dat het voor iedereen anders kan werken, dus kijk wat jij nodig hebt.

Wil jij met bovenstaande tips aan de slag, maar weet je niet waar te beginnen? Maak dan nu hier een afspraak voor een gratis resultaatsessie. In deze gratis sessie bespreken we waar je tegen aanloopt en hoe ik je daarmee verder kan helpen.