Gebrek aan energie

04/09/2020 / Esther Oomen

Elk mens heeft elke dag een potje met energie. Met dat potje moet je het die dag doen.

Je kunt dingen doen die jouw potje van energie weer aanvullen, zoals slapen en leuke dingen doen. En er zijn elke dag dingen die energie uit je potje halen, zoals werken, school en dingen die moeten.

Je hebt het goed voor elkaar als je ‘s avonds als je naar bed gaat nog energie in je potje over hebt, zodat je goed in slaap kunt vallen en daarmee je energie weer aanvult voor de volgende dag.

Sommige mensen lukt dat, die hebben en grote pot met energie en redden het makkelijk om de hele dag met die pot te doen. Anderen starten al met een kleiner potje. Je zult begrijpen dat zo’n kleiner potje vaak sneller leeg zal zijn dan een grote pot.

Mensen met autisme kunnen een kleine of een grote pot met energie hebben, net als mensen zonder autisme. Daarnaast zorgt je autisme ervoor dat veel dingen op een dag je veel energie kosten. Het is dan logisch dat die dingen bij elkaar ervoor zorgen dat aan het einde van de dag, of zelfs al tussendoor, je pot met energie leeg is.

Als je pot energie gedurende de dag al leeg is, dan heb je grote kans dat je tot niets meer komt of een paniekaanval krijgt. Het lukt dan niet meer om nog tot actie te komen of na te denken.

Het is dus van groot belang dat je weet hoe jouw pot met energie werkt, zodat je je pot op tijd weer aan kunt vullen.

Daarvoor is het belangrijk om te weten wat jou (veel) energie kost en wat jou (veel) energie oplevert. En als jij weet dat bepaalde dagen of bepaalde activiteiten jou veel energie kosten, waarbij je het risico loopt dat je pot met energie gedurende de dag al leeg is, kun je hier rekening mee houden.

Je kunt dan bijvoorbeeld gedurende die dag en/of voor en na die specifieke taak zorgen dat je weer oplaadt. Dat je dingen doet waar je energie van krijgt. Denk aan het lezen van een boek, wandelen, slapen, alles wat jou rust en energie geeft.

Ga op onderzoek uit wat de dingen zijn die jou energie kosten en ook de dingen die jou energie geven. Als je dit voor jezelf duidelijk hebt, dan kun je beter zorgen dat je pot met energie voldoende gevuld is om de dag op een fijne manier door te komen.

Vind jij het lastig om inzicht te krijgen in je eigen pot van energie? Weet je niet hoe je in kaart kunt brengen wat jou energie kost en wat jou energie geeft?

Neem dan contact op voor een gratis sessie. In dit gesprek krijg je sowieso twee tips waarmee je direct aan de slag kunt met het krijgen van meer rust en energie. En misschien zijn er nog meer dingen waar ik je mee kan helpen.

Meld je nu aan voor een gratis sessie, ik hoor graag van je.