Functioneren op het werk

01/10/2021 / Esther Oomen

Herken jij dat? Dat je met jouw (kenmerken van) autisme op je werk tegen problemen en misverstanden aanloopt?

Dat je bijvoorbeeld heel goed een ingewikkeld dossier kunt afhandelen, maar dat je het lastig vindt om een babbeltje met je collega’s te maken in de pauze.

Of dat je super goed bent in het uitvoeren van je taken, maar dat je in een vergadering het overzicht niet kunt houden.

Mensen met (kenmerken van) autisme hebben vaak, net als iedereen, veel talenten. Maar vaak lopen ze ook aan tegen redelijk wat problemen. Omdat het in hun hersenen nu eenmaal anders werkt en ze zelf soms niet in de gaten hebben hoe erg ze op hun tenen lopen. Om maar mee te kunnen doen en om maar vol te kunnen houden.

En dat volhouden, dat kost heel veel energie. En uiteindelijk krijgen veel mensen met (kenmerken van) autisme te maken met bijvoorbeeld een burnout.

Dus hoe mooi zou het zijn als je weet wat jij nodig hebt op een werkdag? Dat je weet hoe je je rust kunt pakken gedurende je werkdag, zodat je ’s avonds nog energie over hebt voor je hobby’s of de dingen die thuis moeten gebeuren.

En hoe mooi zou het zijn, als je goed contact hebt met je collega’s? En dat je al je werk zo georganiseerd en gepland hebt, dat je ook de taken af krijgt die je deze dag dient te doen.

Om je daarmee te helpen, krijg je van me de onderstaande tips. Denk niet meteen ‘o, dat doe ik al’, maar kijk er eens echt naar en ga het uitproberen in een bepaald stuk van je werk. Doe dat voor 2 weken, zodat je daarna weet of het werkt.

* Plan je taken en afspraken in aan het begin van je werkdag. Op die manier krijg je een overzicht van wat je dient te doen vandaag.
* Plan je pauzes en eetmomenten in, anders komt het er niet van.
* Vraag duidelijke kaders voor je werk, indien je anders niet goed aan de slag kunt gaan.

Loop jij ook tegen dingen aan op het werk? En heb je moeite om alles te organiseren? Of heb je regelmatig miscommunicaties of problemen met je collega’s?

Maak dan nu een afspraak voor een gratis online ont-stress sessie. Daarin bespreken we waar jij tegenaan loopt op je werk en hoe ik je daarbij kan helpen.

Dus meld je nu hier aan voor een gratis online ont-stress sessie. Ik help je graag verder.