In de huidige maatschappij wordt het steeds meer van iedereen verwacht : flexibiliteit.
En juist dat, die flexibiliteit, kan bij mensen met autisme lastig zijn. Let op, het kan lastig zijn, maar of het lastig is, verschilt per persoon, per situatie en hangt van allerlei factoren af.
Of je flexibel kunt zijn, hangt bijvoorbeeld af van de hoeveelheid energie die je hebt. Ik denk dat we ons dat allemaal wel voor kunnen stellen, of we nu wel of geen (kenmerken van) autisme hebben. Als je moe bent, doordat je veel stress hebt op het werk, slecht geslapen hebt of omdat je niet helemaal fit bent, dan ben je vaak minder flexibel dan normaal.
Wanneer je moe bent, wordt het ook lastig om bijvoorbeeld met alle veranderingen op het werk mee te bewegen. Om energie uit je werk te halen en om de juiste keuzes te maken voor jezelf.
Voldoende slaap en een goede afwisseling tussen in- en ontspanning gedurende de dag, helpt bij het jezelf flexibel op kunnen stellen.
Ook lekker in je vel zitten draagt bij aan een goede flexibiliteit. Als je leven lekker loopt, je een leuk baan hebt, een fijne familie en/of partner en je tevreden bent over wie en hoe je bent, dan kun je makkelijk flexibel zijn.
Maar als je steeds moet doen wat anderen van je verwachten, wanneer je jouw grenzen steeds maar weer oprekt om die ander tegemoet te komen of wanneer je jezelf helemaal kwijt bent, dan kun je ook niet makkelijk meer meebewegen met veranderingen en vragen van anderen.
Bepaal voor jezelf eens hoe jij over jezelf en je leven denkt. Ben je tevreden of kan het op een bepaald vlak nog wel beter? Kun je daar iets aan veranderen of is dat lastig?
Wanneer flexibiliteit gevraagd wordt, is het belangrijk om schakeltijd te krijgen. Om de tijd te krijgen om alles voor jezelf op een rijtje te zetten. Waardoor je daarna kunt meebewegen in wat er gevraagd wordt. Of juist om even rust te hebben tussen twee verschillende activiteiten. Zodat je de ene activiteit goed kunt afsluiten en de je voor kunt bereiden op de volgende activiteit.
De benodigde schakeltijd is voor iedereen anders. Heb je zelf behoefte aan extra schakeltijd, bespreek dit met je omgeving en geef aan hoe het bij jou werkt. En ook wat je nodig hebt om die schakeltijd goed te laten verlopen. Waardoor je daarna weer door kunt met het volgende.
Vind jij het lastig om je flexibel op te stellen? Ben je moe na een werkdag en ga je steeds over je grenzen heen? En weet je niet hoe je hier verandering in aan kunt brengen?
Maak dan nu een afspraak voor een gratis online ont-stress sessie. Daarin bespreken we waar jij tegenaan loopt en hoe ik je daarbij kan helpen.
Dus meld je nu hier aan voor een gratis online ont-stress sessie. Ik help je graag verder.