Doen waar jij goed in bent

16/07/2021 / Esther Oomen

Tijdens onze reis naar Australië met ons gezin in 2018, hebben we met z’n allen volop genoten. We hebben heel veel mooie uitzichten en prachtige dieren gezien. En vooral ook van de tijd samen genoten, echt even alleen ons eigen gezin.

En als je dan tijdens en na zo’n reis het met elkaar hebt over waar iedereen het meest van genoten heeft, dan is het heel leuk om te zien dat iedereen dezelfde dag op nummer 1 heeft staan.

Het was ook een prachtige dag, ik neem je even mee naar deze dag. We gingen met een boot de oceaan op. Het doel was om de bultrug-walvis te gaan zien. Dit zijn echt hele grote walvissen, soms wel 13-15 meter lang!

De oceaan was erg kalm die dag, ze noemden hem zo glad als een glas. Het was prachtig weer en het was heel rustig op de boot.

Toen we een eindje de oceaan opgevaren waren, zagen we al de eerste walvissen. Super mooi, maar ze waren nog wel heel ver weg.

We voeren door naar een andere plek een eindje verderop.

Bij die tweede plek hadden we echt heel veel geluk. We waren daar als enige boot. En er waren twee walvissen die erg nieuwsgierig naar ons waren. Ze bleven ongeveer een half uur rond de boot zwemmen. Je kon ze bijna aanraken, zo dichtbij waren ze. Prachtig om te zien.

Toen we verder voeren, zagen we een eindje verderop nog een stuk of drie walvissen. Onderweg naar deze plek zwommen er ook een aantal dolfijnen met onze boot mee. En we zagen een zeeschildpad en tonijnen.

Aan het einde van de tocht voeren we weer richting haven. Op dat moment werd ik echt geraakt door wat we meegemaakt hadden die dag. Heerlijk weer, goede crew, lekker eten en drinken.

En dan die prachtige dieren!

Die prachtige dieren die gewoon zichzelf zijn. Die doen waar ze goed in zijn. Die zich niets aantrekken van wat wij leuk zouden vinden en van ze verwachten (ze van dichtbij zien), maar die gewoon hun eigen ding doen. En als we dan toevallig daar bij zijn, dan hebben we geluk. Zo voelde dat echt voor mij.

Dat maakte dat ik me enorm één met de natuur voelde op dat moment. En als ik daar nu aan terug denk, krijg ik dat gevoel weer. Of als ik er foto’s van zie.

En het zet me ook aan het denken. Hoeveel mensen doen waar ze goed in zijn? Doen wat bij ze past? En hoeveel mensen passen zich elke dag weer aan? Aan wat anderen vinden of verwachten?

Kun jij jouw grenzen aangeven?

Deze 5 positieve dingen gebeuren er wanneer jij je eigen grenzen aangeeft:

Vind jij het lastig om zelf te weten wat je grenzen zijn en om ze op een goede manier aan te geven? Pas je je daardoor vaak aan anderen aan? En wil je leren hoe dit anders kan en daar hulp bij hebben?

Neem dan contact met me op door je hier in te schrijven voor een gratis ont-stress sessie.