Diversiteit zoals autisme

27/10/2022 / Esther Oomen

Diversiteit zoals autisme

Aan de ene kant hebben mensen behoefte aan diversiteit. Diversiteit zoals autisme. We willen niet allemaal hetzelfde eten, drinken of dezelfde kleding dragen. Daarom zijn restaurants zo populair waar je allemaal kleine hapjes kunt bestellen. Je kunt steeds weer iets anders proberen. En komen er steeds weer nieuwe stijlen en kleuren in de mode.

Ook in de natuur houden we van diversiteit. Verschillende bomen in het bos en diverse bloemen in een weide. Zo veel mogelijk soorten vogels of paddenstoelen spotten als we aan het wandelen zijn. We houden er van om de ene keer naar het bos te gaan, dan weer naar een heide en vervolgens naar het strand.

We willen er ook bij horen

En aan de andere kan willen we wel allemaal bij elkaar horen. We dragen wat er op dit moment in de mode is en we kiezen massaal dezelfde vakantiebestemmingen. We doen dus ‘zoals het hoort’.

Als je je op je werk een beetje anders gedraagt dan de rest, bijvoorbeeld altijd alleen gaat wandelen in de pauze, dan ben je die rare, stille of saaie. Je hoort er dan meteen niet meer bij en wordt soms echt buitengesloten van de gesprekken in de groep of afdeling.

Het feit dat we er bij willen horen, dat we niet op willen vallen, doet geen goed aan het gebruik maken van de diversiteit onder mensen. En hoewel je op veel manieren naar diversiteit kunt kijken, heb ik het als autismecoach natuurlijk specifiek over mensen met autisme. Hoewel het een verzamelnaam heeft als (kenmerken van) autisme, is autisme een spectrum en zijn er ontelbare varianten van die kenmerken van autisme.

Er wordt veel gedacht vanuit problemen

Op dit moment wordt er nog veel gedacht vanuit de problemen die autisme met zich mee kan brengen. Dat je veel aanpassingen voor mensen met autisme dient te doen en dat je constant rekening met hen dient te houden.

Maar wat gebeurt er nu als je het op een andere manier bekijkt? Als je daadwerkelijk geïnteresseerd bent in wat iemand vindt, hoe iemand denkt en dat een andere kijk op de wereld niet persé iets slechts hoeft te zijn. Dat het juist ook heel positief kan zijn.

Positief is belangrijk

Het positieve is namelijk bijvoorbeeld, dat mensen met (kenmerken van) autisme dingen vaak op een andere manier doen dan dat we gewend zijn. En door dingen een keer op een andere manier te doen, ontdekken we nieuwe manieren. Nieuwe manieren die nog handiger zijn en beter werken dan hoe we het eerst deden.

Ook worden er door mensen met (kenmerken van) autisme zaken belicht waar nog niemand aan gedacht heeft. Terwijl dat detail cruciaal is voor het slagen van het doel. Dan kun je dus denken ‘oh, daar heb je hem weer’, maar je kunt ook denken ‘hé, wat handig, daar hebben we nog niet aan gedacht’.

En hoe saai zou het zijn als iedereen precies hetzelfde zou zijn…

Wat is fijn voor iemand met autisme

Daarnaast is het ook een feit dat veel dingen die voor mensen met (kenmerken van) autisme fijn zijn, voor iedereen goed werken. Zoals een rustige werkplek, to-the-point vergaderingen en duidelijke communicatie. Ook voor de mensen zonder (kenmerken van) autisme.

Dus sta eens open voor jouw collega die misschien wat anders is dan jij, die anders denkt en andere hobbies heeft. Misschien kun je er nog iets van leren.

Loop jij op jouw werk ook tegen dingen aan?

Heb jij ook last van je (kenmerken van) autisme op je werk? Ben je op zoek naar manieren waarop je je werk nog beter kunt doen, op een manier die bij jou past? En kun je daarbij wel wat hulp gebruiken?

Maak dan een vrijblijvende afspraak voor een gratis ont-stress sessie. In deze ont-stress sessie van ongeveer 30 minuten bespreken we waar je tegenaan loopt en hoe ik je daarbij kan helpen. Het gesprek kan in mijn praktijk in Best gehouden worden of online.

Vraag nu jouw sessie hier aan.