Co-morbiditeit

08/08/2024 / Esther Oomen

Co-morbiditeit

Ik vind het woord zelf altijd zwaar klinken, co-morbiditeit. En wellicht voelt het voor de mensen die er mee te maken hebben ook wel zwaar. Bij heel veel mensen met autisme komt co-morbiditeit voor. Uit onderzoeken komt naar voren dat 40% van de mensen met autisme ook een vermoeden/diagnose ADHD heeft.

In de praktijk

In mijn praktijk zie ik vaak dat bijvoorbeeld autisme en ADHD of ADD samen voorkomen. En dat kan best lastig zijn. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat je in verband met je ADHD op zoek bent naar prikkels en dat je in verband met je autisme juist oververmoeid raakt van prikkels. Zie dat dan maar eens in goede banen te leiden.

Of dat je met je hoogbegaafdheid prachtige oplossingen kunt bedenken, maar dat je ze niet goed verwoord kunt krijgen in een grote groep door je autisme.

Je kunt je vast voorstellen hoe lastig dat kan zijn. En dan hebben we het nog niet over (sociale) angsten en door blijven malen over onderwerpen gehad.

Hoe werkt het voor jou?

Hoe werkt dat voor jou? Herken jij bij jezelf ook kenmerken van andere neuro-divergente breinen?

Wist je bijvoorbeeld dat overprikkeling voor kan komen bij autisme en bij HSP? En dat voldoende uitdaging hebben zowel bij hoogbegaafde mensen als bij mensen met ADHD belangrijk is?

Vind een passende coach met de juiste kennis

Daarom is voor mensen met een neurodivergent brein zo belangrijk om een passende coach met kennis van neurodivergente breinen te vinden. Zodat diegene jou wel begrijpt en ook kan ingrijpen wanneer het nodig is en je in het proces wat kan laten uitproberen wanneer dat op dat moment nodig is.

Een veel gehoorde klant van veel mensen met een neurodivergent brein is dat ze snel overprikkeld zijn en eigenlijk niet zo goed weten wat ze daar aan kunnen doen. Je bent bij mij aan het juiste adres om hierin voor jezelf te leren wat wel werkt.

Overprikkeling voorkomen

Om overprikkeling te voorkomen, kan het helpend zijn om mindfulness toe te passen.

Op 2 oktober organiseren Wietske Hoekstra en ik een online introductie Mindfulness bij Autisme. Hierin leggen we kort uit wat mindfulness is en waar het je bij kan helpen. Natuurlijk gaan we ook al met enkele oefeningen aan de slag, zodat je zelf kunt ervaren hoe de oefeningen voor jou werken.

Als je na deze kennismaking denkt dat dit iets voor jou kan zijn, dan bieden we een volledige training Mindfulness bij Autisme aan. In deze 8 online sessies leer je alle speciaal voor mensen met autisme aangepaste meditatieoefeningen en hoe je deze in kunt zetten.

Wil jij ook graag meer rust in je hoofd en beter in contact komen met je lichaam? Meld je dan hier aan voor de introductie Mindfulness bij autisme

Training : Introductie Mindfulness bij Autisme
Wanneer : Woensdag 2 oktober om 19.30 uur
Waar : Online
Kosten : € 15,00 per persoon

Zien we jou op 2 oktober? Schrijf je dan nu hier in voor deze introductie.

Fijne dag!