Ben jij ook zo moe na een werkdag?

22/10/2021 / Esther Oomen

Veel mensen die ik in mijn praktijk spreek, geven aan dat ze zo moe zijn.

Ze beginnen soms de dag al moe, omdat ze niet goed slapen. Omdat het lang duurt voordat ze hun denken kunnen stoppen en in slaap vallen. Of omdat ze ’s nachts steeds wakker worden en zien dat het nog lang geen tijd is om op te staan. En zie dan maar weer snel in slaap te vallen.

Op die manier starten ze de dag al met achterstand aan energie en dan hebben ze verder nog niets gedaan. Heb jij dat ook wel eens?

Anderen verliezen gedurende de werkdag erg veel energie. Soms omdat ze werk doen dat niet bij hen past. Maar lukt het hen niet om uit te vinden wat ze dan willen en nodig hebben.

Sommige mensen die moe zijn aan het einde van de dag, worden zo moe omdat ze de hele dag proberen te doen wat anderen van hen verwachten. Zo lopen ze de hele dag op hun tenen om aan onuitgesproken verwachtingen te voldoen of door steeds de lat weer hoger te leggen.

Ook vergaderingen, langs lopende mensen, printers en knipperende lampen kunnen een hoop onrust en daarmee vermoeidheid veroorzaken.

En een ander ding waar je uitgeput van kunt raken, zijn de sociale praatjes die je wordt geacht te houden met je collega’s. Over hoe je weekend is geweest, wat je vanavond gaat doen of over dat populaire TV-programma waar jij niets om geeft. Zelfs in je pauze gaat het vaak door, die sociale praatjes.

Mensen met (kenmerken van) autisme komen op een dag dus veel dingen tegen waar ze hun energie kunnen verliezen en waardoor hun vermoeidheid op kan lopen.

En het probleem met vermoeidheid is dat je, wanneer je er niets aan doet of kunt doen, je steeds vermoeider wordt en alles nog meer energie gaat kosten. En op die manier krijg je ook minder energie om er iets aan te doen en kun je op een bepaald moment steeds minder helder denken. Waardoor de problemen die je door je vermoeidheid ervaart, alleen maar erger worden.

Ben jij ook vaak moe aan het einde van je werkdag? En heb je al van alles geprobeerd, maar is het je niet gelukt om je energie goed over je dag te verdelen? En ben je er wel aan toe om voldoende energie te hebben om alles af te hebben wat er die dag af moet zijn? En ook nog energie over te hebben om ’s avonds met je gezin of vrienden iets leuks te doen? Zodat je niet meer uitgeput op de bank ploft en je alleen maar kan hopen dat het morgen anders gaat?

Neem dan nu contact op voor een gratis ont-stress sessie. In deze gratis sessie kijken we samen waar je tegenaan loopt op je werk. Daarnaast informeer ik je over de dingen die ik samen met jou kan gaan ontdekken, waardoor je wel energie over houdt voor de dingen die jij wilt doen. Lijkt je dat ook iets voor jou? Schrijf je dan nu hier in!