Balans

09/10/2020 / Esther Oomen

Wanneer we het over autisme hebben, wordt vaak het woord structuur genoemd. En mensen met (kenmerken van) autisme vinden dat soms helemaal geen woord wat bij hen past.

En daardoor kan het soms voorkomen dat ze eigenlijk wel iets van structuur nodig hebben op een bepaald gebied in hun leven, maar er niet aan beginnen, omdat het woord niet goed bij ze past en ze niet weten hoe dit aan te pakken.

Een woord wat ik vorige week hoorde van een vrouw met wie ik sprak was ‘balans’. En bij mij raakte dat woord meteen iets. Ik dacht ‘wauw, wat een mooi woord om te gebruiken in het kader van autisme’. En het betekent natuurlijk niet precies hetzelfde als structuur, maar het zegt wel meer over het doel dat je wilt bereiken.

Als je dingen in balans hebt, als ze voor je in balans zijn, dan is het goed. Het klinkt dan goed en het voelt goed.

Een ander woord voor structuur is bijvoorbeeld ook overzicht of duidelijkheid. Dus als je merkt dat je minder lekker in je vel zit, of de persoon met autisme in je omgeving zit minder lekker in zijn of haar vel, denk dan eens aan de woorden structuur, balans, overzicht of duidelijkheid.

Eén van deze woorden is waarschijnlijk precies wat diegene op dat moment nodig heeft. Van daaruit kun je dan verder gaan kijken wat dat dan precies is wat er nodig is.

Heeft het te maken met te veel dingen tegelijk doen, is er meer rust nodig op bepaalde momenten, is de routine van iets aangepast? Waar zit het ‘m in dat er geen structuur, balans, overzicht of duidelijkheid is?

Soms is dat erg lastig om voor jezelf in de gaten te hebben. Voor een ander is dit vaak makkelijker om te zien.

Het heeft natuurlijk ook alles te maken met draaglast en draagkracht. Op het moment dat je minder lekker in je vel zit, is gepraat tijdens het eten te veel, terwijl als je lekker in je vel zit is gepraat tijdens het eten gezellig en praat je zelfs mee.

Zit jij niet zo lekker in je vel en vind je het lastig om te achterhalen waardoor het komt en wat je er aan kunt doen? Of weet je wel dat je meer structuur, balans, overzicht of duidelijkheid nodig hebt, maar lukt het niet om deze voor jezelf helder te krijgen en hoe dan toe te passen?

Neem dan contact op voor een gratis sessie. In dit gesprek krijg je sowieso twee tips waarmee je direct aan de slag kunt. En misschien zijn er nog meer dingen waar ik je mee kan helpen.

Meld je nu aan voor een gratis sessie, ik hoor graag van je.