Autismeweek 2022

18/03/2022 / Esther Oomen

Op 2 april is het Wereld Autisme dag. Op de hele wereld wordt er extra aandacht geschonken aan het informeren van mensen over autisme. Zowel voor mensen met (kenmerken van) autisme als voor mensen zonder autisme.

De NVA (Nederlandse Vereniging voor Autisme) organiseert rond de Wereld Autisme dag vaak de autismeweek en een NVA congres. Zo ook dit jaar, de autismeweek start op 2 april en het congres wordt op 9 april in Amsterdam gehouden.

Elk jaar wordt er een thema gekozen voor de autismeweek en dit jaar is dat Grenzen.

Activiteiten Autismeweek 2022

Ook in jouw regio worden allerlei activiteiten georganiseerd in het kader van de autismeweek. Hieronder vind je een paar links naar een aantal geplande activiteiten in diverse regio’s. Dit overzicht is zeker niet compleet.

06-04-2022 – Samenwerkingsverband Autisme Zuid-Oost Brabant, Fontys OSO, Steunpunt Autisme Zuidoost Brabant en Fontys ICT – Eindhoven
Evenement Kijk-je over de grens
19.15 – 21.30 uur
Gratis
Klik hier voor informatie en om je aan te melden.

Door de NVA georganiseerde evenementen in diverse plaatsen.
Kijk hier wat er georganiseerd wordt.

Aandacht voor autisme

Waarom is het belangrijk dat er veel aandacht is voor autisme? Dat is eigenlijk heel simpel. Ongeveer 1% van de mensen heeft een diagnose autisme. Daarnaast herkent zich minimaal 4% van de mensen zonder diagnose zich in kenmerken van autisme.

Ik merk dat veel mensen met (kenmerken van) autisme tegen problemen aanlopen. Hierbij zijn ze vaak moe en ervaren ze stress. Denk hierbij aan moeite hebben met plannen van hun werk of studie, gebrek aan overzicht hoe hun huis opgeruimd te houden, misverstanden en ruzies met hun naasten en collega’s, totale overprikkeling op drukke momenten.

Soms kunnen problemen echt heel groot zijn of groot voelen. Vaak zijn kleine aanpassingen op het werk, in de studie, in hun eigen manieren van doen, al heel helpend om wel hun werk op tijd af te krijgen en hun studie goed te laten verlopen.

Denk aan een plan voor het huishouden, waarbij alles opgedeeld wordt in kleine, behapbare stukken. En aan goede communicatie, waardoor begrip voor elkaar ontstaat. Tips en trics om met drukte om te gaan op een manier die bij jou past.

Herken jij bij jezelf kenmerken van autisme?

Vind jij het lastig om je werk goed te plannen, om je huishouden op orde te hebben, om goed te kunnen communiceren, zodat je goed om kunt gaan met je familie, vrienden en collega’s? Vind je het lastig om je leven zo te kunnen organiseren, dat je rust in je hoofd krijgt en je daarmee vermoeidheid en stress voorkomt?

Als jij je daarin herkent, vraag dan hier een gratis ont-stress sessie aan. Deze ont-stress sessie houden we online of in mijn praktijk in Best. Tijdens de sessie kun jij je verhaal kwijt over waar je tegenaan loopt in je werk en leven. En ik kan je uitleggen hoe ik je kan helpen om dat te doen wat nodig is om te doen.