Autismediagnose en dan

09/11/2023 / Esther Oomen

Autismediagnose en dan

Elk jaar gaan er veel mensen een onderzoekstraject in waarbij wordt gekeken hoe het komt dat ze steeds maar tegen dingen aan lopen. Daar komen vaak diagnoses uit, denk dan aan autisme, AD(H)D, HSP, angststoornis of persoonlijkheidsstoornis. Vaak is het de juist diagnose en soms een (achteraf) minder passende diagnose. Sommige mensen krijgen helemaal geen diagnose. Maar stel dat je wel een diagnose krijgt. Dan heb je bijvoorbeeld een autismediagnose en dan?

Met alleen een diagnose ben je er nog niet

Met alleen een diagnose ben je er nog niet. Dat ondervond mijn coachee Maaike ongeveer een jaar geleden. Nadat ze haar hele leven al tegen van alles aangelopen was, werd ze eindelijk opnieuw onderzocht en kreeg ze voor haar gevoel wel de passende diagnose. Helaas had ze eerder al een paar misdiagnoses gehad. Dit had haar zelfvertrouwen niet goed gegaan.

Een niet-passende therapie werkt niet

Wanneer je een therapie of behandeling ondergaat en er wordt geen rekening gehouden met jouw (misschien nog onbekende) autisme, dan werkt die therapie of behandeling niet goed. Hij sluit dan net niet aan. Dan voel je je alsof je het weer niet goed doet, want het zou moeten werken, maar bij jou werkt het niet. Dat doet je zelfvertrouwen en zelfbeeld geen goed.

Bij veel mensen met (vermoeden van) autisme zie ik dat er sprake is van een gebrek aan zelfvertrouwen en een laag zelfbeeld. En dat is zo jammer. Want wanneer je lekker in je vel zit, kun je je leven en werk op die manier inrichten dat het wel goed bij je past.

Boosheid en frustratie

Bij mijn eerder genoemde coachee Maaike speelt er sinds haar diagnose ook een stuk boosheid en frustratie. Begrijp me niet verkeerd, ze is blij dat ze eindelijk de juiste diagnose heeft gekregen. Ze voelt dat de autismediagnose helemaal klopt en samen met mij zoekt ze de manier om er voor haar goed mee om te gaan. Zodat ze de voor haar juiste dingen kan doen.

Maar dat stukje boosheid speelt toch ook wel een grote rol op dit moment. Boosheid naar haar partner die altijd sterk is en goed is in doorzetten, terwijl Maaike dingen vaak niet kan of wil volhouden, omdat het niet goed voelt.

Ook eens stukje boosheid op haar omgeving, omdat best een aantal mensen weten van de diagnose, maar weinig mensen echte interesse in haar tonen. En bijvoorbeeld vragen ‘hoe gaat het nu met jou, lukt het om met je autisme om te gaan?’, ‘kan ik je ergens mee helpen?’.

Niet altijd mee kunnen doen

Maaike vindt het ook lastig dat ze niet altijd overal aan mee kan doen. Aan de ene kant kan ze soms heel goed voor zichzelf kiezen en niet mee doen. Op zo’n moment voelt het helemaal OK. Op andere momenten heeft ze daar last van en zou ze heel graag wel mee willen doen, maar lukt het haar niet, omdat ze al een drukke week op het werk gehad heeft of dat het niet lekker loopt met één van de kinderen. Ze heeft het gevoel dat iedereen, inclusief haar vrienden, daar iets van vinden. Het raar vinden of saai.

Op zulke momenten kan haar autisme en het onbegrip van de mensen om haar heen die ze voelt, haar echt in de weg zitten. Dan voelt ze echt even die boosheid en frustratie.

Samen komen we weer een stap verder

Wanneer we dit soort zaken samen bespreken in een afspraak, kan ze even haar hart luchten en gewoon zeggen hoe het voor haar is. Ik luister daar dan zonder oordeel naar. En wanneer haar hart gelucht is, kijken we samen naar een volgende stap die gezet kan worden of bijvoorbeeld iets waarbij hulp gevraagd kan worden. En zo helpt autismecoaching Maaike steeds weer een stapje verder richting zichzelf en de juiste dingen doen voor haarzelf.

Word jij begrepen?

Heb jij het gevoel dat je begrepen wordt door je omgeving en bijvoorbeeld op je werk? En krijg je de ondersteuning die je nodig hebt?

Vaak zie ik dat mensen met (een vermoeden van) autisme het gevoel hebben dat ze niet begrepen worden, zowel in hun privé-omgeving als op het werk. En dat de mensen om hen heen autisme niet begrijpen, laat staan rekening kunnen houden met hun partner, vriend, collega met (kenmerken van) autisme.

Wat hierbij goed kan helpen is het gesprek aangaan met je partner, vriend, leidinggevende en/of HR. En ik help je hier graag bij. Laten we starten met een gratis ont-stress sessie, zodat we elkaar kunnen leren kennen. Vraag je ont-stress sessie hieronder aan.

Gratis ont-stress sessie

Vraag jouw gratis ont-stress sessie nu aan! In deze ont-stress sessie bespreken we waar je tegenaan loopt en hoe ik je daarbij kan helpen. Jouw ont-stress sessie van ongeveer 30 minuten houden we in mijn praktijk of via Teams.

Vraag jouw sessie hier aan.

P.S. Werkgevers hebben vaak een budget voor coaching

Wist je trouwens dat werkgevers vaak een budget hebben voor medewerkers dat gebruikt kan worden voor persoonlijke coaching en trajecten zoals Rust en balans op je werk?

Ben jij wel klaar met het gebrek aan controle en overzicht bij veranderingen op je werk? En die vaak aanwezige vermoeidheid en gebrek aan energie? Kun jij hierin wel wat hulp gebruiken? Of kan ik je helpen bij het in gesprek gaan met je leidinggevende?

Vraag jouw sessie hier aan.