Balans is één van de basisdingen die je nodig hebt om lekker in je vel te zitten. En ook is het voor veel mensen met (een vermoeden van) autisme een heel moeilijk en vaag woord. Autisme en balans, wat betekent dat dan?
Wat mij betreft betekent balans dat het in evenwicht is voor jou. Dat het voor jou goed voelt. En dat is dus voor iedereen anders. En dat maakt het soms ook zo moeilijk. Ik help je graag bij dat onderzoek naar wat balans voor jou is.
Autisme en balans is dat de uitdaging, rust, afwisseling, prikkels en me-time precies zo afgemeten is, dat het voor jou goed voelt. Dat je voldoende uitdaging, afwisseling en prikkels hebt, en ook voldoende rust en me-time.
Balans betekent dat het voor jou precies goed klopt. Dat je zelf controle hebt over hoe het gaat en je ook jezelf kunt bijsturen op momenten dat het niet zo loopt als je zou willen.
Dat klinkt natuurlijk heel groot en het kan ook echt heel ingewikkeld zijn. Vooral als je niet weet hoe je dingen in balans kunt brengen. En je telkens juist het gevoel van onmacht hebt en dat dingen je steeds overkomen. Dat je steeds door anderen uit je balans gehaald wordt.
En als het je dan gelukt is om een goede planning voor jezelf te maken, dat je leidinggevende of collega er weer tussendoor komt met iets dat echt nu moet. Of dat je partner ineens ook iets bedacht heeft om te doen, dus daar gaat je rustige weekend. Of misschien heeft je kind ineens toch ergens hulp bij nodig en kun je je eigen ding toch niet doen.
Zonder balans heb je steeds het gevoel dat je van hot naar her aan het rennen bent. Dat je constant achter de feiten aan loopt en dat je door de hoeveelheid niet meer weet waar te beginnen. Zonder balans ben je moe en heb je geen rust in je hoofd.
Als het wel lukt om balans te vinden, in je leven en in je werk, dan kun jij zelf goed zorgen voor je energie. Je hebt dan geleerd om af te wisselen tussen de dingen die je energie kosten en die je energie opleveren.
Je kunt vooruit plannen, zodat je niet alle ellende van een drukke dag achteraf hebt, maar zodat je je voor kunt bereiden, om op een rustige manier naar die drukke dag toe te werken.
Door balans in je leven kun je die ene drukke week goed hebben, en weet je dat het de volgende week weer in orde komt.
Een klant van mij had bijvoorbeeld haar half-jaarlijkse tandarts afspraken in juni en december staan. Juni was voor haar altijd een hele drukke tijd, dan werd er van alles van ouders verwacht op school. En december was druk met alle feestdagen en omdat ze daarna twee weken vakantie had.
Ze kwam tot de conclusie dat die tandartsafspraken ook best in mei en november kunnen. En dus heeft ze de tandarts gebeld en de eerstvolgende afspraak voor een maand gepland die wel past in de agenda.
Op die manier kun je soms met hele eenvoudige stapjes veel doen in het krijgen van rust en balans.
Vind jij dit lastig om te doen? Probeer eens de onderstaande tips toe te passen. Kom je er zelf niet goed uit? Neem dan contact met me op, ik kijk graag met je mee.
Probeer de volgende dingen uit voor het krijgen van balans:
Heb je nu een beter idee bij het woord ‘Balans’? En wil jij ook balans in je leven? En lukt het niet zo goed om de bovenstaande tips zelf toe te passen?
Vraag dan nu jouw gratis ont-stress sessie aan! In deze ont-stress sessie bespreken we waar je tegenaan loopt en hoe ik je daarbij kan helpen. Jouw ont-stress sessie van ongeveer 30 minuten houden we in mijn praktijk of via Zoom.
Vraag jouw sessie nu hier aan.
Wist je trouwens dat werkgevers vaak een potje hebben voor medewerkers dat gebruikt kan worden voor persoonlijke coaching en trajecten zoals Rust en balans op je werk?
Wil jij ook leren om je je tijd en energie zo te verdelen, zodat jij de voor jou juiste dingen kunt doen? Zodat je niet meer steeds doet wat anderen van je willen of verwachten? Maar zodat je de dingen kunt doen die jij belangrijk vindt? Zodat je ook van die vermoeidheid af komt? Maak dan hierboven een afspraak voor een gratis sessie. Dan kunnen we snel starten.