Op mijn artikel van een paar weken geleden over ‘hoogfunctionerend’ autisme bij vrouwen heb ik heel veel reacties gekregen. Van mannen die zich ook herkennen in, zoals ze dat noemen, ‘hoogfunctionerend’ autisme. Waarbij zij ook aangeven dat ze toch ook wel de nodige problemen tegenkomen.
En daarnaast ontving ik veel reacties van vrouwen die zich in mijn artikel herkennen en die vertellen hoe autisme bij hen werkt. Soms kreeg ik ook vragen over autisme bij vrouwen en wat nu precies het verschil is met autisme bij mannen.
Laat me eerst aangeven dat autisme zich bij ieder individu anders uit. Het is dus zeker niet zo dat bepaalde kenmerken altijd alleen bij vrouwen voorkomen en andere kenmerken altijd alleen bij mannen. We komen er steeds meer achter dat heel veel kenmerken gewoon door elkaar heen lopen en zowel bij vrouwen als mannen voor komen.
Sommige kenmerken of manieren van omgaan met autisme komen wel vaker bij vrouwen dan bij mannen voor, en andersom.
Mensen met (een vermoeden van) autisme lopen vaak tegen dingen aan op het gebied van:
Bij vrouwen met (een vermoeden van) autisme zie je vaak de volgende kenmerken:
Zoals ik al eerder aangaf, deze kenmerken zijn echt niet specifiek voor vrouwen, mannen kunnen dit net zo goed ervaren. Bij vrouwen komen ze echter veelvuldig voor. De opsomming is niet compleet, er kunnen ook andere dingen spelen. De hoeveelheid last die je ervaart is ook nog afhankelijk van situatie, hoe je geslapen hebt, of je lekker in je vel zit, etc.
Tegen welke dingen loop jij aan met jouw (kenmerken van) autisme? Laat het me weten in een reactie.
Heb jij het gevoel dat je begrepen wordt op je werk? En krijg je de ondersteuning die je nodig hebt?
Vaak zie ik dat vrouwen en mannen met (een vermoeden van) autisme het gevoel hebben dat ze niet begrepen worden op het werk. En dat hun collega’s autisme niet begrijpen, laat staan rekening kunnen houden met hun collega met (kenmerken van) autisme.
Wat hierbij goed kan helpen is het gesprek aangaan met je leidinggevende en/of HR. En ik help je hier graag bij. Laten we starten met een gratis ont-stress sessie, zodat we elkaar kunnen leren kennen en we bespreken waar je tegenaan loopt. Vraag je ont-stress sessie hieronder aan.
In deze ont-stress sessie bespreken we waar je tegenaan loopt en hoe ik je daarbij kan helpen. Jouw ont-stress sessie van ongeveer 30 minuten houden we in mijn praktijk of via Teams.
Vraag jouw sessie hier aan.
Wist je trouwens dat werkgevers vaak een budget hebben voor medewerkers dat gebruikt kan worden voor persoonlijke coaching en trajecten zoals Rust en balans op je werk?
Ben jij wel klaar met het gebrek aan controle en overzicht bij veranderingen op je werk? En die vaak aanwezige vermoeidheid en gebrek aan energie? Kun jij hierin wel wat hulp gebruiken? Of kan ik je helpen bij het in gesprek gaan met je leidinggevende?
Vraag dan nu jouw sessie hier aan.