Autisme ABC – Chaos

03/09/2021 / Esther Oomen

Mensen met (kenmerken van) autisme ervaren regelmatig chaos. Chaos in hun hoofd, in hun gedachten, die maar door blijven ratelen en niet te stoppen zijn. Ook kan er chaos ontstaan in hun werk, in de taken die ze hebben of de prioriteiten die ze dienen te stellen.

Misschien herken jij dat bij jezelf ook, dat gevoel van chaos.

Dat je op je werk komt en dat er ineens van alles veranderd is. Dat je er andere taken bijgekregen hebt, of dat je ineens in een ander kantoor een werkplek hebt gekregen. Of misschien is er ineens een vergadering ingelast, waarvoor je je nog snel dient voor te bereiden.

Heb jij dat wel eens meegemaakt, dat door wijzigen er chaos ontstaat in je hoofd? Of heb jij altijd al chaos in je hoofd, ook al loopt alles soepel? Hoe voelt dat voor je?

Vind jij dit lastig om met chaos en veranderingen om te gaan? Op je werk of in je privé-leven? Probeer eens de onderstaande tips toe te passen. Kom je er zelf niet goed uit? Neem dan contact met me op, ik kijk graag met je mee.

Probeer de volgende dingen uit voor het krijgen van overzicht in de chaos:

  1. Breng orde in de chaos aan door een overzicht te maken van alle dingen die je vandaag dient te doen. Zet het daarna in de juiste prioriteit. Zorg ervoor dat je ruimte houdt voor eventueel geplande vergaderingen en dat je tijd inplant om pauze te houden.
  2. Over pauze gesproken, het is belangrijk om regelmatig even iets anders te doen dan werken. Dit kan een langere pauze zijn waarin je eet en bijvoorbeeld een stuk wandelt. Maar het kan ook over een korte pauze gaan, bijvoorbeeld even naar het toilet, even naar een collega of de printer lopen of nadenken wat je na deze korte pauze gaat doen.
  3. Neem eens de tijd om echt goed in en uit te ademen. Doe dit 10 keer en laat je adem goed naar je buik komen. Dit kan heel makkelijk aan je bureau of even op het toilet of de gang.

Ben jij ook op zoek naar een manier om overzicht te krijgen in de chaos die je ervaart, maar lukt het niet zo goed om de bovenstaande tips zelf toe te passen?

Vind je het lastig om zelf overzicht te creëren en de chaos in je hoofd zo veel mogelijk te beperken?

Maak dan een afspraak voor een gratis online ont-stress sessie. Daarin bespreken hoe jij de chaos in je hoofd en werk op kunt ruimen. Meld je nu hier aan!