Autisme ABC – Aandacht

20/08/2021 / Esther Oomen

Wanneer je het over (kenmerken van) autisme hebt, dan heb je het wat mij betreft automatisch ook over aandacht. Aandacht in de breedste zin van het woord.

Mensen met (kenmerken van) autisme verdienen aandacht en hebben soms extra aandacht nodig. Ze willen op bepaalde momenten juist geen aandacht. Kunnen soms met al hun aandacht ergens aan werken en op andere momenten is de aandacht juist ver te zoeken.

Het allerbelangrijkste als je met aandacht aan de slag gaat, is dat je echte aandacht toont en dat je de aandacht aan de juiste dingen geeft.

Wanneer we in ons gezin aandacht geven aan het feit dat onze oudste zoon veel rustige dagen/uren nodig heeft, kunnen we er samen voor zorgen dat hij lekker in zijn vel zit en dat hij het schoolwerk tijdig af kan hebben.

Voor onze jongste zoon is het belangrijk dat hij gezien wordt op school, dat er aandacht is voor hem. Hij is vrij rustig en laat zich niet zo zeer horen als het niet goed met hem gaat. Daarom helpt het om aandacht voor hem te hebben, zodat je hem kunt helpen te ontdekken wat hij nodig heeft op het moment dat het even niet lekker gaat.

Mijn man dient er aandacht voor te hebben dat hij voldoende beweegt en buiten komt, dat helpt hem namelijk om zijn hoofd leeg te maken.

Dat bewegen en buiten komen is ook een ding waaraan ik aandacht dien te besteden. Anders sluipt het er weer makkelijk in om veel achter mijn computer te zitten en dus te weinig buiten te komen en te bewegen.

Zo heeft iedereen wel dingen waar je aandacht aan mag geven. Bij veel mensen met (kenmerken van) autisme zie ik bepaalde dingen terug komen die aandacht nodig hebben en verdienen.

Merk jij dat de dingen in je leven niet helemaal lopen zoals je zou willen? Zou je het anders willen, maar weet je niet hoe het aan te pakken?

Kijk eens of het voor je werkt om aandacht geven aan het volgende:

  1. Heb je voldoende en goed werkende structuren op een dag? Waar werkt je structuur goed en waar kan deze nog wel wat aandacht gebruiken?
  2. Heb je voldoende aandacht voor het doen van leuke en ontspannende dingen?
  3. Weet je hoe je met prikkels om kunt gaan, zodat deze niet constant je aandacht afleiden van de dingen die je aan het doen bent?
  4. Communiceer je met aandacht, zodat de ander begrijpt wat jij bedoelt en jij weet waar die ander het over heeft?
  5. Stel jij voor jezelf en voor anderen de juiste grenzen, zodat jij je aandacht kunt geven aan de dingen die jij belangrijk vindt?

Verdien jij ook extra aandacht voor jezelf en jouw (kenmerken van) autisme? Zodat je dingen niet half doet maar er gewoon helemaal kunt zijn? Op je werk, in je gezin en voor je partner? Zodat je weer lekker in je vel komt te zitten?

Maak dan een afspraak voor een gratis online ont-stress sessie. Meld je nu aan!